De Britse autoriteiten hebben hielden David Miranda, levensgezel van Guardian-journalist Glenn Greenwald, negen uur vast op de Londense luchthaven Heathrow. Greenwald lag aan de basis van de publicatie van documenten die door de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden waren gelekt.

The Guardian meldde dat zij op last van de autoriteiten in Londen de vertrouwelijke documenten omtrent de activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA heeft moeten vernietigen. Het Witte Huis distantieert zich van het optreden van de Britse autoriteiten. Volgens een woordvoerder van president Barack Obama zou de VS een mediaorganisatie nooit dwingen harde schijven te vernietigen.

'Britse regering heeft rode lijn overschreden'

Tegenover de krant Berliner Zeitung zei Markus Löning, die door de bondsregering met de mensenrechten is belast, dat de conservatieve Britse regering een "rode lijn heeft overschreden".

Ondervraagd over de druk van Londen op de The Guardian zei woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis dat het "moeilijk is zich een scenario in te denken waarin dit aangewezen is". In interviews met media van zijn land zei de Braziliaan Miranda dat hij tijdens zijn urenlang verhoor niet fysiek is mishandeld, maar wel psychisch geweld heeft ervaren. (Belga/AVE)

De Britse autoriteiten hebben hielden David Miranda, levensgezel van Guardian-journalist Glenn Greenwald, negen uur vast op de Londense luchthaven Heathrow. Greenwald lag aan de basis van de publicatie van documenten die door de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden waren gelekt. The Guardian meldde dat zij op last van de autoriteiten in Londen de vertrouwelijke documenten omtrent de activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA heeft moeten vernietigen. Het Witte Huis distantieert zich van het optreden van de Britse autoriteiten. Volgens een woordvoerder van president Barack Obama zou de VS een mediaorganisatie nooit dwingen harde schijven te vernietigen.'Britse regering heeft rode lijn overschreden'Tegenover de krant Berliner Zeitung zei Markus Löning, die door de bondsregering met de mensenrechten is belast, dat de conservatieve Britse regering een "rode lijn heeft overschreden".Ondervraagd over de druk van Londen op de The Guardian zei woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis dat het "moeilijk is zich een scenario in te denken waarin dit aangewezen is". In interviews met media van zijn land zei de Braziliaan Miranda dat hij tijdens zijn urenlang verhoor niet fysiek is mishandeld, maar wel psychisch geweld heeft ervaren. (Belga/AVE)