De onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Cuba over een hervatting van de diplomatieke betrekkingen zijn in de tweede ronde beland. Vertegenwoordigers van beide partijen kwamen daartoe op Buitenlandse Zaken in Washington samen.

Bij het zes uur durend overleg zal het vooral gaan over de heropening van de ambassades. Beide landen willen dat tegen de Amerika-top in Panama in april tot stand brengen, zei een Amerikaanse functionaris. Daar zullen ook de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse collega Raúl Castro elkaar ontmoeten.

Normalisering

Waarnemers verwachten van deze onderhandelingsronde geen doorslaggevende resultaten. Het zal om details gaan, luidt het. Cuba heeft gevraagd van de Amerikaanse lijst geschrapt te worden van landen die terroristen steunen. Dat is een voorwaarde opdat buitenlandse banken zaken kunnen doen in en met Cuba. De Amerikanen van hun kant zijn ontevreden over de schendingen van de burgerrechten door de Cubaanse regering.

De VS en Cuba hadden midden december een toenadering aangekondigd nadat de betrekkingen meer dan 50 jaar waren bevroren. Deze gesprekken vormen een eerste stap op de weg naar de normalisering van de betrekkingen, wat volgens experten jaren kan aanslepen. De onderhandelingen begonnen in januari in de Cubaanse hoofdstad Havana. (Belga/WB)

De onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Cuba over een hervatting van de diplomatieke betrekkingen zijn in de tweede ronde beland. Vertegenwoordigers van beide partijen kwamen daartoe op Buitenlandse Zaken in Washington samen.Bij het zes uur durend overleg zal het vooral gaan over de heropening van de ambassades. Beide landen willen dat tegen de Amerika-top in Panama in april tot stand brengen, zei een Amerikaanse functionaris. Daar zullen ook de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse collega Raúl Castro elkaar ontmoeten. Waarnemers verwachten van deze onderhandelingsronde geen doorslaggevende resultaten. Het zal om details gaan, luidt het. Cuba heeft gevraagd van de Amerikaanse lijst geschrapt te worden van landen die terroristen steunen. Dat is een voorwaarde opdat buitenlandse banken zaken kunnen doen in en met Cuba. De Amerikanen van hun kant zijn ontevreden over de schendingen van de burgerrechten door de Cubaanse regering. De VS en Cuba hadden midden december een toenadering aangekondigd nadat de betrekkingen meer dan 50 jaar waren bevroren. Deze gesprekken vormen een eerste stap op de weg naar de normalisering van de betrekkingen, wat volgens experten jaren kan aanslepen. De onderhandelingen begonnen in januari in de Cubaanse hoofdstad Havana. (Belga/WB)