Met die historische stap wordt een streep getrokken onder meer dan een halve eeuw van spanningen, die teruggaan tot de Koude Oorlog.

In Washington zal om 10.30 uur (16.30 uur Belgische tijd) een ceremonie plaatsvinden in aanwezigheid van een belangrijke Cubaanse delegatie, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez. Het zal de eerste keer zijn sinds 1959 dat een Cubaanse Buitenlandminister een bezoek brengt aan de VS. Tijdens de ceremonie zal de Cubaanse vlag gehesen worden. Later op de dag vindt nog een ontmoeting plaats tussen Rodriguez en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

Hindernissen

De heropening van de ambassades is een gevolg van het akkoord dat beide landen eind vorig jaar bereikten om de banden na meer dan een halve eeuw te herstellen.

Toch zijn nog lang niet alle plooien gladgestreken. Zo zijn er nog steeds beperkingen voor Amerikanen die naar Cuba willen reizen en geldt er een handelsembargo voor de eerste Amerikaanse bedrijven om zaken te doen in Cuba, meldt BBC World. De Cubaanse president Raul Castro dringt er bij zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama op aan om het embargo op te heffen, omdat het de Cubaanse economie schaadt. Het Amerikaanse Congres, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn, moet daarover stemmen. (KVDA)

Met die historische stap wordt een streep getrokken onder meer dan een halve eeuw van spanningen, die teruggaan tot de Koude Oorlog. In Washington zal om 10.30 uur (16.30 uur Belgische tijd) een ceremonie plaatsvinden in aanwezigheid van een belangrijke Cubaanse delegatie, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez. Het zal de eerste keer zijn sinds 1959 dat een Cubaanse Buitenlandminister een bezoek brengt aan de VS. Tijdens de ceremonie zal de Cubaanse vlag gehesen worden. Later op de dag vindt nog een ontmoeting plaats tussen Rodriguez en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.De heropening van de ambassades is een gevolg van het akkoord dat beide landen eind vorig jaar bereikten om de banden na meer dan een halve eeuw te herstellen. Toch zijn nog lang niet alle plooien gladgestreken. Zo zijn er nog steeds beperkingen voor Amerikanen die naar Cuba willen reizen en geldt er een handelsembargo voor de eerste Amerikaanse bedrijven om zaken te doen in Cuba, meldt BBC World. De Cubaanse president Raul Castro dringt er bij zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama op aan om het embargo op te heffen, omdat het de Cubaanse economie schaadt. Het Amerikaanse Congres, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn, moet daarover stemmen. (KVDA)