Muhsin Al-Fadli werd op 8 juli gedood in Sarmada, in het noordwesten van Syrië, zo deelde Pentagonwoordvoerder Jeff Davis mee. Hij zat in een voertuig toen hij getroffen werd.

Wie?

Al-Fadhli, afkomstig uit Koeweit, was een van de vertrouwelingen van wijlen Al-Qaedaleider Osama bin Laden. Hij stond zo dicht bij Bin Laden, dat hij als een van de weinigen op voorhand op de hoogte was van de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Volgens Davis was hij in 2002 ook mede verantwoordelijk voor een aanslag op Amerikaanse soldaten in Koeweit.

De Amerikanen hadden een prijs van 7 miljoen dollar op zijn hoofd gekleefd. In september vorig jaar waren er ook al berichten dat Al-Fadhli was gedood bij bombardementen nabij Aleppo.

Wat?

Over Khorasan is niet veel bekend. Volgens de Amerikanen gaat het om een soennitische terreurorganisatie die vooral bestaat uit veteranen van Al-Qaeda. Zij zouden door Al-Qaedaleider Ayman al-Zawahiri naar Syrië gestuurd zijn met het oog op aanslagen op westerse doelwitten.

De organisatie is ook nauw verweven met het al Nusra-Front, dat eveneens meestrijdt in de Syrische burgeroorlog.

Khorasan baart Washington eigenlijk meer zorgen dan de Islamitische Staat (IS). Zo zei James R. Clapper, directeur van de Amerikaanse nationale inlichtingendienst, eerder dat Khorasan gevaarlijker is dan IS wat de bedreiging voor het thuisland betreft.

Muhsin Al-Fadli werd op 8 juli gedood in Sarmada, in het noordwesten van Syrië, zo deelde Pentagonwoordvoerder Jeff Davis mee. Hij zat in een voertuig toen hij getroffen werd. Al-Fadhli, afkomstig uit Koeweit, was een van de vertrouwelingen van wijlen Al-Qaedaleider Osama bin Laden. Hij stond zo dicht bij Bin Laden, dat hij als een van de weinigen op voorhand op de hoogte was van de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Volgens Davis was hij in 2002 ook mede verantwoordelijk voor een aanslag op Amerikaanse soldaten in Koeweit. De Amerikanen hadden een prijs van 7 miljoen dollar op zijn hoofd gekleefd. In september vorig jaar waren er ook al berichten dat Al-Fadhli was gedood bij bombardementen nabij Aleppo. Over Khorasan is niet veel bekend. Volgens de Amerikanen gaat het om een soennitische terreurorganisatie die vooral bestaat uit veteranen van Al-Qaeda. Zij zouden door Al-Qaedaleider Ayman al-Zawahiri naar Syrië gestuurd zijn met het oog op aanslagen op westerse doelwitten. De organisatie is ook nauw verweven met het al Nusra-Front, dat eveneens meestrijdt in de Syrische burgeroorlog. Khorasan baart Washington eigenlijk meer zorgen dan de Islamitische Staat (IS). Zo zei James R. Clapper, directeur van de Amerikaanse nationale inlichtingendienst, eerder dat Khorasan gevaarlijker is dan IS wat de bedreiging voor het thuisland betreft.