Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie aangekondigd. Bij de dubbele bomaanslag op 15 april vorig jaar vlakbij de finishlijn van de marathon, in het centrum van Boston, kwamen drie mensen om en vielen meer dan 200 gewonden.

Dzhokhar Tsarnaev (20) wordt er samen met zijn broer Tamerlan van verdacht de aanslag gepleegd te hebben. Ze maakten daarbij gebruik van met spijkers gevulde, tot bommen omgebouwde snelkookpannen.

Tamerlan Tsarnaev kwam om tijdens een vuurgevecht met de politie tijdens een 48 uur lange klopjacht waarvoor het leven in grote delen van Boston compleet stilgelegd werd. Honderdduizenden mensen kregen bevel om binnen te blijven. Dzhokhar Tsarnaev werd uiteindelijk zwaargewond aangetroffen in een bootje in de achtertuin.

Executies

Tsarnaev, een immigrant uit Tsjetsjenië die in de ban was geraakt van de radicale islam, pleit onschuldig. In de staat Massachusetts, waar Boston ligt, bestaat de doodstraf niet. Vanwege de aard van de misdaad waarvan hij beschuldigd wordt, komt Tsarnaev echter voor een federale rechtbank.

De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder is zelf een tegenstander van de doodstraf. In dit geval laat hij de federale aanklagers die Tsarnaev terechtgesteld willen zien worden echter begaan. De aanslag op de marathon van Boston was de grootste in de VS sinds 9/11.

De doodstraf is niet ongebruikelijk in de VS. Alleen China, Iran, Irak en Saoedi-Arabië executeren meer mensen. Meestal worden die Amerikaanse doodstraffen echter uitgesproken door de deelstaten. De federale overheid heeft sinds 1964 slechts drie mensen geëxecuteerd. Onder hen: Timothy McVeigh, de dader van de bomaanslag in Oklahoma City in 1995 waarbij 168 mensen omkwamen.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie aangekondigd. Bij de dubbele bomaanslag op 15 april vorig jaar vlakbij de finishlijn van de marathon, in het centrum van Boston, kwamen drie mensen om en vielen meer dan 200 gewonden.Dzhokhar Tsarnaev (20) wordt er samen met zijn broer Tamerlan van verdacht de aanslag gepleegd te hebben. Ze maakten daarbij gebruik van met spijkers gevulde, tot bommen omgebouwde snelkookpannen.Tamerlan Tsarnaev kwam om tijdens een vuurgevecht met de politie tijdens een 48 uur lange klopjacht waarvoor het leven in grote delen van Boston compleet stilgelegd werd. Honderdduizenden mensen kregen bevel om binnen te blijven. Dzhokhar Tsarnaev werd uiteindelijk zwaargewond aangetroffen in een bootje in de achtertuin.Executies Tsarnaev, een immigrant uit Tsjetsjenië die in de ban was geraakt van de radicale islam, pleit onschuldig. In de staat Massachusetts, waar Boston ligt, bestaat de doodstraf niet. Vanwege de aard van de misdaad waarvan hij beschuldigd wordt, komt Tsarnaev echter voor een federale rechtbank.De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder is zelf een tegenstander van de doodstraf. In dit geval laat hij de federale aanklagers die Tsarnaev terechtgesteld willen zien worden echter begaan. De aanslag op de marathon van Boston was de grootste in de VS sinds 9/11. De doodstraf is niet ongebruikelijk in de VS. Alleen China, Iran, Irak en Saoedi-Arabië executeren meer mensen. Meestal worden die Amerikaanse doodstraffen echter uitgesproken door de deelstaten. De federale overheid heeft sinds 1964 slechts drie mensen geëxecuteerd. Onder hen: Timothy McVeigh, de dader van de bomaanslag in Oklahoma City in 1995 waarbij 168 mensen omkwamen.