Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een kernelement van de wet ter bescherming van het huwelijk (DOMA) ongrondwettelijk verklaard, met name de uitleg dat het huwelijk een verbintenis tussen een man en een vrouw is. In een herstelde het Hof het homohuwelijk in de staat Californië.

Dezelfde voordelen

Volgens de hoogste Amerikaanse rechtsinstantie strookt de passage in de uit 1996 daterende DOMA-wet niet met het Vijfde Amendement van de grondwet. De beslissing viel met vijf tegen vier, en ligt in het verlengde van de mening van president Barack Obama.

Onder de DOMA-wet konden wettelijk getrouwde homostellen niet van dezelfde voordelen genieten als hun heteroseksuele landgenoten. Daaronder: erfenisrechten bezoekrecht in het ziekenhuis en gezamenlijke belastingaangiften.

In twaalf van de vijftig staten en het hoofdstedelijk district Washington zijn er mensen van hetzelfde geslacht wettig in het huwelijk getreden. Tengevolge van de beslissing van het Hof kunnen zij derhalve dezelfde federale voordelen genieten als heteroseksuele paren.

Volksraadpleging

In een tweede zaak weigerde het Hooggerechtshof om zich uit te spreken over een verbod op het homohuwelijk in Californië. Een groep anti-homomilitanten wilde "Voorstel 8" dat het homohuwelijk verbiedt, dat na een volksraadpleging in de Californische grondwet was ingeschreven maar door een lagere rechtbank vernietigd, verdedigd zien. Maar het Hof bevond de démarche van de militanten onontvankelijk. Homo's en lesbiennes kunnen bijgevolg weer trouwen in de 'Sunshine State'. (Belga/TV)

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een kernelement van de wet ter bescherming van het huwelijk (DOMA) ongrondwettelijk verklaard, met name de uitleg dat het huwelijk een verbintenis tussen een man en een vrouw is. In een herstelde het Hof het homohuwelijk in de staat Californië.Dezelfde voordelen Volgens de hoogste Amerikaanse rechtsinstantie strookt de passage in de uit 1996 daterende DOMA-wet niet met het Vijfde Amendement van de grondwet. De beslissing viel met vijf tegen vier, en ligt in het verlengde van de mening van president Barack Obama. Onder de DOMA-wet konden wettelijk getrouwde homostellen niet van dezelfde voordelen genieten als hun heteroseksuele landgenoten. Daaronder: erfenisrechten bezoekrecht in het ziekenhuis en gezamenlijke belastingaangiften. In twaalf van de vijftig staten en het hoofdstedelijk district Washington zijn er mensen van hetzelfde geslacht wettig in het huwelijk getreden. Tengevolge van de beslissing van het Hof kunnen zij derhalve dezelfde federale voordelen genieten als heteroseksuele paren. Volksraadpleging In een tweede zaak weigerde het Hooggerechtshof om zich uit te spreken over een verbod op het homohuwelijk in Californië. Een groep anti-homomilitanten wilde "Voorstel 8" dat het homohuwelijk verbiedt, dat na een volksraadpleging in de Californische grondwet was ingeschreven maar door een lagere rechtbank vernietigd, verdedigd zien. Maar het Hof bevond de démarche van de militanten onontvankelijk. Homo's en lesbiennes kunnen bijgevolg weer trouwen in de 'Sunshine State'. (Belga/TV)