De aanval vond maandagochtend plaats in noordelijk Pakistan, melden Amerikaanse media op gezag van anonieme Amerikaanse regeringsbronnen.

Al-Libi werd de nummer twee van de terreurgroep, achter Ayman al-Zawahiri, na de Amerikaanse raid vorig jaar in Pakistan waarbij Osama bin Laden de dood vond. Hoe de Amerikanen hem op het spoor kwamen en hoe zijn dood bevestigd werd, is niet bekend.

Twee aanvallen

De aanval op Al-Libi was al de derde sinds zaterdag in Waziristan, het wetteloze tribale gebied nabij de grens met Afghanistan waar veel ondergedoken Al-Qaedaterroristen zich ophouden. Pakistan verzet zich steevast tegen de Amerikaanse bombardementen op zijn grondgebied.

Volgens Pakistaanse bronnen die geciteerd worden door de krant The Washington Post zouden er twee aanvallen plaatsgevonden hebben. Een eerste zou vier mensen gedood hebben. Toen even later een tweede raket doel trof, kwamen twaalf andere toegesnelde militanten om. Een onbekend aantal mensen raakte gewond.

Volgens de bron waren de doden vooral 'buitenlanders'. Die term wordt in de tribale gebieden in Pakistan doorgaans gebruikt om van elders afkomstig jihadi's aan te duiden.

Zware klap

Al-Libi was één van de laatste leden van zijn generatie binnen Al-Qaeda: lui die tijdens de jaren tachtig tegen de Russen vochten in Afghanistan. Zijn dood wordt gezien als een zware klap voor het terreurnetwerk.

Al-Libi had niet alleen een grote operationele expertise, maar werd ook gezien als een religieuze autoriteit. In 2005 werd hij in jihadi-kringen extra notoir toen hij ontsnapte uit een Amerikaanse gevangenis in Afghanistan.

"Zawahiri zal het moeilijk hebben om één persoon te vinden die in Al-Libi's schoenen kan gaan staan", zei de anonieme regeringsfunctionaris aan de New York Times en de Washington Post.

"Naast zijn gewicht als oudgediende in het leiderschap van Al-Qaeda gaven zijn religieuze credentials hem de autoriteit om fatwa's uit te spreken, operationele orders uit te vaardigen en leiding te geven aan de harde kern in Pakistan en de regionale nevengroepen. Er is niemand die hem ook maar benadert in termen van de expertise die Al-Qaeda nu verloren heeft." (TV)

De aanval vond maandagochtend plaats in noordelijk Pakistan, melden Amerikaanse media op gezag van anonieme Amerikaanse regeringsbronnen. Al-Libi werd de nummer twee van de terreurgroep, achter Ayman al-Zawahiri, na de Amerikaanse raid vorig jaar in Pakistan waarbij Osama bin Laden de dood vond. Hoe de Amerikanen hem op het spoor kwamen en hoe zijn dood bevestigd werd, is niet bekend. Twee aanvallen De aanval op Al-Libi was al de derde sinds zaterdag in Waziristan, het wetteloze tribale gebied nabij de grens met Afghanistan waar veel ondergedoken Al-Qaedaterroristen zich ophouden. Pakistan verzet zich steevast tegen de Amerikaanse bombardementen op zijn grondgebied. Volgens Pakistaanse bronnen die geciteerd worden door de krant The Washington Post zouden er twee aanvallen plaatsgevonden hebben. Een eerste zou vier mensen gedood hebben. Toen even later een tweede raket doel trof, kwamen twaalf andere toegesnelde militanten om. Een onbekend aantal mensen raakte gewond. Volgens de bron waren de doden vooral 'buitenlanders'. Die term wordt in de tribale gebieden in Pakistan doorgaans gebruikt om van elders afkomstig jihadi's aan te duiden. Zware klap Al-Libi was één van de laatste leden van zijn generatie binnen Al-Qaeda: lui die tijdens de jaren tachtig tegen de Russen vochten in Afghanistan. Zijn dood wordt gezien als een zware klap voor het terreurnetwerk. Al-Libi had niet alleen een grote operationele expertise, maar werd ook gezien als een religieuze autoriteit. In 2005 werd hij in jihadi-kringen extra notoir toen hij ontsnapte uit een Amerikaanse gevangenis in Afghanistan. "Zawahiri zal het moeilijk hebben om één persoon te vinden die in Al-Libi's schoenen kan gaan staan", zei de anonieme regeringsfunctionaris aan de New York Times en de Washington Post. "Naast zijn gewicht als oudgediende in het leiderschap van Al-Qaeda gaven zijn religieuze credentials hem de autoriteit om fatwa's uit te spreken, operationele orders uit te vaardigen en leiding te geven aan de harde kern in Pakistan en de regionale nevengroepen. Er is niemand die hem ook maar benadert in termen van de expertise die Al-Qaeda nu verloren heeft." (TV)