De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder zegt dat de raid op de schuilplaats van Osama Bin Laden, die daarbij gedood werd, geen moord. De overgave van de terroristenleider zou volgens Holder aanvaard zijn geweest, als die was aangeboden.

Holder zei dat donderdag aan de Britse openbare omroep BBC. "De operatie was een missie om Bin Laden te vatten of hem te doden," zei Holder, die benadrukte dat voor alles de bescherming van de Navy Seals die de operatie uitvoerden, belangrijk was.

"Het was een man die gezworen had dat hij nooit levend zou worden gevat, er waren aanwijzingen dat hij misschien explosieven op zich had, dat er wapens konden zijn in het vertrek waar hij zich bevond," aldus nog de Amerikaanse minister.

De elitetroepen van de Navy Seals doodden Bin Laden tijdens een operatie op 2 mei in de Pakistaanse garnizoenstad Abbottabad.

Zijn zonen hekelden dinsdag de "willekeurige executie" en noemden het "onaanvaardbaar" en "vernederend" dat het lijk van hun vader in zee geworpen was. In een mededeling gepubliceerd door de New York Times, vroegen ze zich af waarom hun vader "niet opgepakt was en berecht door een rechtbank opdat de waarheid zou getoond worden aan de wereld". (Belga/KVDA)

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder zegt dat de raid op de schuilplaats van Osama Bin Laden, die daarbij gedood werd, geen moord. De overgave van de terroristenleider zou volgens Holder aanvaard zijn geweest, als die was aangeboden. Holder zei dat donderdag aan de Britse openbare omroep BBC. "De operatie was een missie om Bin Laden te vatten of hem te doden," zei Holder, die benadrukte dat voor alles de bescherming van de Navy Seals die de operatie uitvoerden, belangrijk was. "Het was een man die gezworen had dat hij nooit levend zou worden gevat, er waren aanwijzingen dat hij misschien explosieven op zich had, dat er wapens konden zijn in het vertrek waar hij zich bevond," aldus nog de Amerikaanse minister. De elitetroepen van de Navy Seals doodden Bin Laden tijdens een operatie op 2 mei in de Pakistaanse garnizoenstad Abbottabad. Zijn zonen hekelden dinsdag de "willekeurige executie" en noemden het "onaanvaardbaar" en "vernederend" dat het lijk van hun vader in zee geworpen was. In een mededeling gepubliceerd door de New York Times, vroegen ze zich af waarom hun vader "niet opgepakt was en berecht door een rechtbank opdat de waarheid zou getoond worden aan de wereld". (Belga/KVDA)