De filibuster is een parlementaire tactiek die erin bestaat om een stemming onmogelijk te maken door het debat eindeloos te rekken. Dat zal in de VS-Senaat voortaan niet meer kunnen bij de meeste presidentiële benoemingen van rechters en kabinetsposten. Die kunnen voortaan goedgekeurd worden met een simpele meerderheid van 51 stemmen op 100.

De wijziging zelf werd goedgekeurd met 52 stemmen voor en 48 tegen Drie Democraten stemden samen met de Republikeinen tegen. De Democraten dreigden er al een hele tijd mee om de filibuster terug te schroeven, maar voegden nooit de daad bij het woord. Nu de Republikeinen zopas weer een reeks door president Barack Obama voorgedragen rechters blokkeerden, deden ze dat wel.

Alles blokkeren

President Barack Obama toonde zich daar tevreden over. De Republikeinen gebruiken de filibuster zowat constant om zijn beleid tegen te houden. Zij bewegingsvrijheid neemt nu dus toe.

"Het hedendaagse patroon van obstructie is niet normaal", reageerde Obama. "Een moedwillige, vastberaden inspanning om alles te blokkeren en de resultaten van een verkiezing ongedaan te aken, is niet normaal en in het belang van toekomstige generaties mogen we het ook niet normaal laten worden."

De Republikeinen waren een stuk minder opgetogen. "Nu zijn er geen regels meer in de Amerikaanse Senaat", zei senator en ex-presidentskandidaat John McCain.

Minderheidsleider Mitch McConnell toonde zich strijdlustiger. "Jullie zouden hier sneller dan je denkt spijt van kunnen krijgen", waarschuwde hij de Democraten. "De oplossing voor dit probleem is te vinden aan de stembus. Wij kijken uit naar een sterke verkiezing in 2014."

McConnell hoopt dat zijn Republikeinen dan de meerderheid heroveren, zodat ze zich niet moeten storen aan Democratische filibusters.

Aanfluiting

Onder de filibusterregel in de VS-Senaat zijn 40 stemmen genoeg om een debat desnoods eindeloos aan de gang te houden. Aangezien de Republikeinse minderheid constant met filibusters dreigt, wil dat zeggen dat er de facto 61 stemmen op 100 nodig zijn om eender wat goed te keuren, en Dat is volgens velen een aanfluiting is van de democratie.

De filibuster bestond in het verleden ook al, maar werd alleen in geval van uiterste nood gebruikt. Sinds de jaren negentig is hij door beide partijen vaker van stal gehaald. Toen Barack Obama verkozen werd, begonnen de Republikeinen hem echter constant te gebruiken, wat de president het besturen zo goed als onmogelijk maakt.

Onder de nieuwe regel blijft de filibuster wel van kracht voor gewone wetten. Ook voor benoemingen in het Hooggerechtshof kan er nog steeds gefilibusterd worden. Voor alle andere benoemingen is een eenvoudige meerderheid voortaan echter voldoende. Volgens Washingtonwatchers is dat de grootste wijziging sinds decennia in de manier waarop de VS-Senaat werkt.

De filibuster is een parlementaire tactiek die erin bestaat om een stemming onmogelijk te maken door het debat eindeloos te rekken. Dat zal in de VS-Senaat voortaan niet meer kunnen bij de meeste presidentiële benoemingen van rechters en kabinetsposten. Die kunnen voortaan goedgekeurd worden met een simpele meerderheid van 51 stemmen op 100.De wijziging zelf werd goedgekeurd met 52 stemmen voor en 48 tegen Drie Democraten stemden samen met de Republikeinen tegen. De Democraten dreigden er al een hele tijd mee om de filibuster terug te schroeven, maar voegden nooit de daad bij het woord. Nu de Republikeinen zopas weer een reeks door president Barack Obama voorgedragen rechters blokkeerden, deden ze dat wel.President Barack Obama toonde zich daar tevreden over. De Republikeinen gebruiken de filibuster zowat constant om zijn beleid tegen te houden. Zij bewegingsvrijheid neemt nu dus toe."Het hedendaagse patroon van obstructie is niet normaal", reageerde Obama. "Een moedwillige, vastberaden inspanning om alles te blokkeren en de resultaten van een verkiezing ongedaan te aken, is niet normaal en in het belang van toekomstige generaties mogen we het ook niet normaal laten worden."De Republikeinen waren een stuk minder opgetogen. "Nu zijn er geen regels meer in de Amerikaanse Senaat", zei senator en ex-presidentskandidaat John McCain.Minderheidsleider Mitch McConnell toonde zich strijdlustiger. "Jullie zouden hier sneller dan je denkt spijt van kunnen krijgen", waarschuwde hij de Democraten. "De oplossing voor dit probleem is te vinden aan de stembus. Wij kijken uit naar een sterke verkiezing in 2014."McConnell hoopt dat zijn Republikeinen dan de meerderheid heroveren, zodat ze zich niet moeten storen aan Democratische filibusters.Onder de filibusterregel in de VS-Senaat zijn 40 stemmen genoeg om een debat desnoods eindeloos aan de gang te houden. Aangezien de Republikeinse minderheid constant met filibusters dreigt, wil dat zeggen dat er de facto 61 stemmen op 100 nodig zijn om eender wat goed te keuren, en Dat is volgens velen een aanfluiting is van de democratie. De filibuster bestond in het verleden ook al, maar werd alleen in geval van uiterste nood gebruikt. Sinds de jaren negentig is hij door beide partijen vaker van stal gehaald. Toen Barack Obama verkozen werd, begonnen de Republikeinen hem echter constant te gebruiken, wat de president het besturen zo goed als onmogelijk maakt.Onder de nieuwe regel blijft de filibuster wel van kracht voor gewone wetten. Ook voor benoemingen in het Hooggerechtshof kan er nog steeds gefilibusterd worden. Voor alle andere benoemingen is een eenvoudige meerderheid voortaan echter voldoende. Volgens Washingtonwatchers is dat de grootste wijziging sinds decennia in de manier waarop de VS-Senaat werkt.