De overbrugging werd goedgekeurd door 78 Senatoren bij 20 tegenstemmen, en door 277 Afgevaardigden bij 151 tegenstemmen.

Vooral bij Republikeinen heerst ongenoegen over het budget. De meer conservatieven willen dat er geen extra geld wordt toegekend, en dat Planned Parenthood haar subsidie van 500 miljoen dollar verliest. Planned Parenthood organiseert onder meer abortussen.

De Republikeinen in het Huis stemden nog een resolutie om de subsidies van Planned Parenthood af te nemen. Die resolutie gaat naar de Senaat waar ze zo goed als zeker door Democraten zal worden tegengehouden.

Machtsstrijd

Globaal gaat het om een machtsstrijd tussen president en Congres. De Republikeinen hebben de meerderheid in beide kamers, en de meer conservatieve Republikeinen vinden dat hun leiders te weinig ruggengraat tonen en te vaak toegeven. Zij waren ervoor de overheid zonder geld te zetten om zo de druk op de regering Obama op te voeren. Dat zag de leiding van de partij niet zitten.

Die wrevel leidde vorige week tot het ontslag van de speaker van het Huis van Afgevaardigden John Boehner, die op dat moment een motie van wantrouwen van zijn eigen fractie tegemoet zag. Naderhand gingen er Republikeinse stemmen op om ook de kop te eisen van Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat.

De tijdelijke financiering houdt het niveau van uitgaven ongeveer stabiel.

Tegen eind oktober moeten de Republikeinen in het Huis een nieuwe speaker kiezen, en die moet dan werken aan een echt gefinancierde begroting. De machtswissel, waarbij de nieuwe leider ten minste bij de verkiezing de steun van de conservatieve vleugel zoekt, kan toekomstige onderhandelingen tussen het Witte Huis en de Republikeinse meerderheid in het Congres nog bemoeilijken.

De overbrugging werd goedgekeurd door 78 Senatoren bij 20 tegenstemmen, en door 277 Afgevaardigden bij 151 tegenstemmen. Vooral bij Republikeinen heerst ongenoegen over het budget. De meer conservatieven willen dat er geen extra geld wordt toegekend, en dat Planned Parenthood haar subsidie van 500 miljoen dollar verliest. Planned Parenthood organiseert onder meer abortussen.De Republikeinen in het Huis stemden nog een resolutie om de subsidies van Planned Parenthood af te nemen. Die resolutie gaat naar de Senaat waar ze zo goed als zeker door Democraten zal worden tegengehouden.Globaal gaat het om een machtsstrijd tussen president en Congres. De Republikeinen hebben de meerderheid in beide kamers, en de meer conservatieve Republikeinen vinden dat hun leiders te weinig ruggengraat tonen en te vaak toegeven. Zij waren ervoor de overheid zonder geld te zetten om zo de druk op de regering Obama op te voeren. Dat zag de leiding van de partij niet zitten.Die wrevel leidde vorige week tot het ontslag van de speaker van het Huis van Afgevaardigden John Boehner, die op dat moment een motie van wantrouwen van zijn eigen fractie tegemoet zag. Naderhand gingen er Republikeinse stemmen op om ook de kop te eisen van Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat.De tijdelijke financiering houdt het niveau van uitgaven ongeveer stabiel.Tegen eind oktober moeten de Republikeinen in het Huis een nieuwe speaker kiezen, en die moet dan werken aan een echt gefinancierde begroting. De machtswissel, waarbij de nieuwe leider ten minste bij de verkiezing de steun van de conservatieve vleugel zoekt, kan toekomstige onderhandelingen tussen het Witte Huis en de Republikeinse meerderheid in het Congres nog bemoeilijken.