VS bouwt prototypes voor muur langs grens met Mexico

Deel van het hek op de Amerikaanse-Mexicaanse grens, in de Amerikaanse staat Texas © Reuters

Het Amerikaanse agentschap voor douane en grensbescherming (CBP) is gestart met de bouw van prototypes van de door president Donald Trump beloofde grensmuur met Mexico.

Het Amerikaanse agentschap voor douane en grensbescherming (CBP)is in San Diego, in de staat Californië, gestart met de constructie van acht prototypes, waarvan vier met beton en de overige met ‘alternatieve materialen’. Ze zouden binnen een maand afgewerkt moeten zijn en zullen tussen 5,5 en 9 meter groot zijn en gemiddeld 450.000 dollar per stuk kosten.

‘Onze veelvormige strategie om de veiligheid van het Amerikaanse volk te beveiligen, omvat barrières, infrastructuur, technologie en mankracht’, zegt Ronald Vitiello, de nummer twee van het CBP. Eens de prototypes klaar zijn, zullen ze worden getest op hun doeltreffendheid om ‘illegale grensoverschrijdingen tegen te houden’. Zo wordt er bijvoorbeeld getest met ‘kleine gereedschappen en handgereedschap’, maar niet met explosieven.

De bouw van een muur langs de ruim 3.000 kilometer lange grens tussen de Verenigde Staten en Mexico was een van de centrale verkiezingsbeloftes van president Donald Trump. Daarmee wil hij illegale immigratie en drugshandel tegengaan. Het totale kostenplaatje voor een dergelijke muur wordt geraamd op tientallen miljarden dollars. Trump heeft altijd verzekerd dat hij Mexico zou laten opdraaien voor de kosten, maar de Mexicaanse regering heeft al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat zij geen cent zullen betalen.

In juli keurde het Huis van Afgevaardigden – een van de twee kamers van het Congres – nog een begrotingswet voor 2018 goed die voorziet in 1,6 miljard dollar om te beginnen met de bouw van de grensmuur. Verwacht wordt dat de tekst in de Senaat heel wat tegenstand zal krijgen.

Partner Content