VS: binnenkort offensief om Mosoel te heroveren

Een Koerdische post aan de rand van Mosoel © REUTERS

Een gemengd Koerdisch-Iraaks leger van zo’n 25.000 zal volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder in het voorjaar, in april of mei, een aanval inzetten tegen Mosoel, het belangrijkste bolwerk van IS in Irak.

Dat zo’n offensief wordt aangekondigd is opmerkelijk, maar past in het plaatje dat de VS willen verspreiden: dat IS onder druk staat, terwijl de internationale coalitie, en ook het Iraakse leger, langzaamaan meer slagkracht krijgen. Een deel van de troepenmacht van 25.000 is nog in opleiding, en alle 25.000 zouden ze tegen het begin van het offensief een Amerikaanse opleiding hebben gekregen. Afhankelijk van die opleiding kan het offensief vroeger of later beginnen, maar het zou in ieder geval voor de hitte van juni moeten gebeuren.

Islamitische Staat veroverde Mosoel, een stad van (toen) een miljoen inwoners, in juni 2014. Een klein IS-leger won het van een gedesoriënteerde overmacht van het Iraaks leger, die zich vaak met wapens en al overgaf.

Olie

Het Amerikaans leger schat dat de stad momenteel door 1.000 tot 2.000 IS-strijders wordt verdedigd. De voorbije weken zijn Koerdische troepen genaderd tot de buitenwijken van de stad.

Mosoel, in principe de tweede stad van Irak (er zijn nogal wat bewoners op de vlucht), is van cruciaal economisch belang. In de buurt staan vele olieraffinaderijen, die op vraag van de Iraakse regering bij coalitiebombardementen uitdrukkelijk gemeden worden, hoewel ze nu door IS gebruikt worden.

Of er Amerikaanse troepen (als adviseur of voor andere taken) bij het offensief aanwezig zullen zijn, wilde de woordvoerder niet preciseren.

Ook in Syrië zouden anti-IS-troepen successen boeken. Een coalitie van Koerdische en andere strijders zou in de provincie Raqqa 19 dorpen op IS heroverd hebben.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content