VS-bevrijdingsactie voor gegijzelde professoren mislukt

09/09/16 om 00:59 - Bijgewerkt om 00:59

Amerikaanse troepen hebben in augustus een operatie uitgevoerd om twee professoren te bevrijden die werden ontvoerd in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De reddingspoging is mislukt.

VS-bevrijdingsactie voor gegijzelde professoren mislukt

Een Afghaanse politieman op de plaats waar een bomauto ontplofte © REUTERS

Dat meldt Peter Cook, woordvoerder van het Pentagon.

"President Barack Obama heeft de Amerikaanse troepen de toestemming gegeven om een missie uit te voeren in Afghanistan om twee gegijzelde burgers te bevrijden", aldus Cook. "Jammer genoeg bevonden de gijzelaars zich niet waar we dachten dat ze waren. Tijdens de missie hebben de Amerikaanse troepen gevochten tegen vijandelijke troepen en een bepaald aantal mensen gedood. Er raakten geen Amerikaanse militairen of burgers gewond."

De twee professoren aan de Amerikaanse universiteit van Afghanistan, een Amerikaan en een Australiër, werden op 7 augustus ontvoerd door gewapende mannen die uniformen droegen.

'Enkele uren te laat'

Bronnen binnen het Pentagon laten Fox News en de New York Times weten dat de Amerikaanse actie, uitgevoerd door Navy Seals, "enkele uren" te laat kwam. De gegijzelden waren blijkbaar naar een andere locatie overgebracht.

Diezelfde bronnen stellen dat de ontvoering gebeurde door het Haqqani-netwerk, een groep binnen de Taliban die wel vaker ontvoeringen organiseert.

Het is nog niet duidelijk in welke situatie de mannen zich bevinden. In Afghanistan worden wel vaker buitenlanders ontvoerd.

Later in augustus werd de universiteit ook nog getroffen door een terreuraanval.

Onze partners