VS bespiedde Mexicaanse en Brazilaanse president

Braziliaanse president Dilma Rousseff © Reuters

De Verenigde Staten hebben de communicatie van de Braziliaanse president Dilma Rousseff en haar Mexicaanse ambtgenoot Enrique Pena Nieto, tijdens de kiescampagne, bespioneerd.

Uit nieuwe documenten waarop de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden de hand kon leggen blijkt dat de Verenigde Staten de communicatie van de Braziliaanse president Dilma Rousseff en haar Mexicaanse ambtgenoot Enrique Pena Nieto afluisterden.

Het document waarover de Braziliaanse tv-zender Globo du Brésil berichtte, dateert van juni 2012. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA hoopte met dat document op “een beter begrip van de communicatiemethodes en de gesprekspartners” van Roussef en haar medewerkers.

‘Inbreuk soevereiniteit van ons land’

Roussef, die in oktober een bezoek aan Washington op de agenda heeft staan, heeft een werkvergadering gehad om de kwestie te bekijken, meldt Globo.

“Als de feiten kloppen, zou dat een ontoelaatbare situatie zijn, die beschouwd kan worden als een duidelijke inbreuk op de soevereiniteit van ons land”, aldus Justitieminister Jose Eduardo Cardozo.

De spionage op Enrique Pena Nieto, die in december aan de macht kwam, gebeurde toen hij nog de grootste favoriet voor het presidentschap was. De NSA heeft zijn e-mails en telefoongesprekken onderschept. Het zou onder meer gaan om de gesprekken waarin hij het heeft over zijn mogelijke ministers.

De Verenigde Staten hebben eerder al geweigerd een bilateraal akkoord over spionageactiviteiten te onderhandelen met Brazilië. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content