VS beschuldigt ook Iran en Rusland van gifgasaanval in Syrië

Bashar al-Assad en Vladimir Poetin © Reuters

Niet alleen het regime van Syrisch president Bashar al-Assad zou schuldig zijn aan de gifgasaanval van afgelopen weekend: volgens het Witte Huis kon dat enkel gebeuren met hulp van hun bondgenoten.

Zaterdagavond kwamen in het Syrische stadje Douma, het laatste in Oost-Ghouta dat nog in handen van de rebellen is, tientallen mensen om het leven bij een aanval. Volgens twee ngo’s ging het om een gifgasaanval, uitgevoerd door het regeringsleger van Bashar al-Assad.

Russisch president Vladimir Poetin doet dat af als ‘provocatie en speculatie’, maar volgens de VS zijn de Russen, net as Iran, mee verantwoordelijk. ‘De president heeft benadrukt dat Rusland en Iran ook een verantwoordelijkheid te dragen hebben, want zonder hun hulp was de aanval niet mogelijk’, zei Sarah Huckabee Sanders, woordvoerster van het Witte Huis.

Speciaal VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura waarschuwde ervoor dat de aanval niet alleen een gevaar betekent in Syrië of in de brede regio, maar ‘voor het eerst ook voor de internationale veiligheid’.

De Russische VN-ambassadeur reageerde woedend op de beschuldigingen. ‘Rusland wordt onaanvaardbaar bedreigd. De toon waarop gaat zelfs verder dan wat de voorgangers van de huidige leiders tijdens de Koude Oorlog durfden doen’, fulmineerde hij. ‘Jullie begrijpen niet in welk gevaar jullie de wereld brengen. Het gebrek aan strategie is ronduit verbazend. Alles wat jullie aanraken, verandert in chaos.’

‘VS verkiezen militaire boven diplomatieke oplossingen’

Een ontwerpresolutie van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties waarin het land de oprichting vraagt van een ‘nieuw onafhankelijk onderzoeksmechanisme van de VN’ naar het gebruik van chemische wapens in Syrië, bevat ‘onaanvaardbare elementen’ die de zaken nog ‘verergeren’, heeft de Russische ambassadeur bij de VN, Vasily Nebensja, maandag gezegd na een spoedzitting van de Veiligheidsraad.

Daarnaast verweet Nebensja de Verenigde Staten ervan eerder ‘naar militaire opties te zoeken’ dan naar diplomatieke oplossingen met betrekking tot situatie in Syrië.

‘Dat is heel erg gevaarlijk’, aldus de diplomaat. ‘Niet alleen voor Syrië, maar ook voor de hele wereld.’

In het ontwerp van de VS zou het nieuwe onderzoeksinstrument van de VN een hernieuwbaar mandaat krijgen van een jaar. De VN hebben namelijk geen team meer dat chemische aanvallen in Syrië onderzoekt sinds het mandaat van het JIM, een ploeg van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, eind 2017 niet meer vernieuwd werd na verschillende Russische veto’s.

Voorts stelt de tekst dat de Veiligheidsraad ’ten zeerste het vermoedelijke en herhaaldelijke gebruik van chemische wapens in Syrië veroordeelt’, en ‘meer bepaald de aanval in Douma op 7 april.’

Veroordeling Israël

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag de vermoedelijke chemische aanval op Douma verworpen. ‘Israël veroordeelt met klem de chemische aanval in Syrië op 7 april, één jaar na de massamoord uitgevoerd door het regime in Khan Shaykhun’, luidt het in een mededeling.

‘Het Syrische regime blijft misdaden tegen de menselijkheid plegen door deze verboden wapens te gebruiken’, klinkt het nog. ‘De nieuwste aanval sluit zich aan bij een reeks van gelijkaardige aanvallen met chemische wapens uitgevoerd door het regime sinds (Syrisch president Bashar) al-Assad beloofde om zich van zulke wapens te ontdoen. De aanval toont duidelijk aan dat Syrië in het bezit blijft van chemische wapens en er zelfs nieuwe kan produceren. Daarmee overtreedt Syrië flagrant zijn verplichtingen.’

Maandag wezen Rusland en Syrië nog met een beschuldigende vinger naar Israël na een bombardement op de basis T-4 van de Syrische luchtmacht nabij Tiyas, in het centrale gouvernement Homs. Volgens het Russische ministerie van Defensie zette Israël twee F-15’s in om de luchtaanval, die aan minstens veertien Syrische militairen en hun medestanders het leven kostte, uit te voeren. Israël zelf weigert te reageren.

Partner Content