VS bereid tot wapenlevering aan Kiev, Rusland vraagt terughoudendheid

Een Oekraïens militair konvooi © REUTERS

Rusland, China en India roepen op tot terughoudendheid van de betrokken partijen in het Oekraïense conflict. Volgens The New York Times zouden de Verenigde Staten bereid zijn wapens te leveren aan Kiev. Iets wat Duitsland ontkent.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, China en India manen alle betrokken partijen in het Oekraïense conflict aan tot terughoudendheid. Maanden hielden de drie bilaterale ontmoetingen in het Chinese Peking. Volgens de Duitse regering in Berlijn is Washington altijd tegen wapenleveringen aan Kiev geweest en zijn de Verenigde Staten niet van houding veranderd, terwijl dat volgens The New York Times net wel het geval is.

Mobilisatie separatisten

De ministers roepen ook op de Minsk-akkoorden te respecteren, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov volgens het staatspersagentschap Tass. Lavrov verwees naar het vredesprotocol dat in de Wit-Russische hoofdstad in september was ondertekend om de vijandelijkheden te staken. Het akkoord kon de gevechten in Oost-Oekraïne echter niet stoppen.

Eerder had Aleksandr Zachartsjenko, een van de leiders van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne, een mobilisatie aangekondigd. Hij claimde dat 100.000 strijders zouden worden gerekruteerd. Nieuwe pogingen om vredesgesprekken op te starten, strandden dit weekend.

Amerikaanse wapens

Volgens The New York Times staan hooggeplaatste vertegenwoordigers in het Amerikaanse leger en de regering open voor het leveren van wapens aan Kiev. De Duitse regering zegt daar geen bewijs van te hebben. Tot op heden is Washington tegen wapenleveringen aan de Oekraïense regering gekant geweest, aldus de plaatsvervangende regeringswoordvoerster Christiane Wirtz in Berlijn. “Bij de bondsregering is momenteel geen verandering van die houding bekend.” Ook Duitsland verandert het geweer niet van schouder: er zullen geen wapenleveringen aan Oekraïne plaatsvinden, luidde het. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content