Obama haalde daarbij uit naar de strategie van zijn tegenstanders, die "van bij het begin gericht was om de tijd op te maken, omdat ze dachten dat hen dat meer macht zou geven. Dat hebben ze zelf gezegd."

Deadline

Op 17 oktober de deadline voor de verhoging van het schuldenplafond niet halen, zou volgens Obama "vreselijk" zijn, en "veel erger" dan de huidige shutdown van de federale overheid. De houding dat de deadline missen nog zou meevallen, noemt Obama een "slechte" houding. Hij zegt "geërgerd" te zijn over de Republikeinse tactiek. "Het is een tactiek gebaseerd op een onjuiste analyse van onze economie."

Hij ontkende niet bereid te zijn te onderhandelen, zoals de Republikeinen. "Ik wil aan tafel gaan met elke partij. In die gesprekken heb ik me bereid getoond verder dan halverwege te gaan."

"Afpersing kan geen onderdeel worden van onze democratie", aldus Obama.

facturen blijven

Donderdag komt het ministerie van Financiën met een verklaring over hoe het Witte Huis zich voorbereidt op een eventueel missen van de deadline. De Amerikaanse president verzekerde dinsdag dat de Verenigde Staten "hun facturen zullen blijven betalen". Toch treffen investeringsfondsen en obligatiebeleggers intussen maatregelen voor het geval de Verenigde Staten niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, en mijden kortlopende Amerikaanse staatsobligaties. Dat meldden Amerikaanse analisten. (Belga/TV)

Obama haalde daarbij uit naar de strategie van zijn tegenstanders, die "van bij het begin gericht was om de tijd op te maken, omdat ze dachten dat hen dat meer macht zou geven. Dat hebben ze zelf gezegd." Op 17 oktober de deadline voor de verhoging van het schuldenplafond niet halen, zou volgens Obama "vreselijk" zijn, en "veel erger" dan de huidige shutdown van de federale overheid. De houding dat de deadline missen nog zou meevallen, noemt Obama een "slechte" houding. Hij zegt "geërgerd" te zijn over de Republikeinse tactiek. "Het is een tactiek gebaseerd op een onjuiste analyse van onze economie."Hij ontkende niet bereid te zijn te onderhandelen, zoals de Republikeinen. "Ik wil aan tafel gaan met elke partij. In die gesprekken heb ik me bereid getoond verder dan halverwege te gaan." "Afpersing kan geen onderdeel worden van onze democratie", aldus Obama. Donderdag komt het ministerie van Financiën met een verklaring over hoe het Witte Huis zich voorbereidt op een eventueel missen van de deadline. De Amerikaanse president verzekerde dinsdag dat de Verenigde Staten "hun facturen zullen blijven betalen". Toch treffen investeringsfondsen en obligatiebeleggers intussen maatregelen voor het geval de Verenigde Staten niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, en mijden kortlopende Amerikaanse staatsobligaties. Dat meldden Amerikaanse analisten. (Belga/TV)