De VS was vrijdag aan dag 4 van de government shutdown toe en het water tussen beide partijen blijft mijlendiep. De Republikeinen lanceerden de voorbije dagen voorstellen om kleine delen van de overheid weer te openen, waaronder de nationale parken en monumenten, de nationale meteorologische dienst het rampenbestrijdingsagentschap FEMA.

De Democraten schuiven geen millimeter op. Wat hen betreft, is het alles of niks: de hele overheid moet weer open, zonder bijkomende voorwaarden over het uitstellen of uithollen van Obamacare, de nieuwe ziektewet van de president waarvan het sluitstuk deze week in voege ging.

Het enige waar overeenstemming over lijkt te groeien, is het voornemen om de federale ambtenaren met terugwerkende kracht te betalen wanneer de overheidsdiensten weer opengaan, al kan dus niemand daar een datum op plakken.

'Niemand wint'

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, kreeg zijn driftbui tijdens een persconferentie. "Het Amerikaanse volk wil de regering niet gesloten zien en ik ook niet. Al wat wij vragen, is dat we kunnen samenzitten, een discussie voeren, de overheid heropenen en het Amerikaanse volk fairheid geven onder Obamacare."

Met zijn uitspraak dat de government shutdown geen spelletje is, reageerde Boehner op anonieme functionaris van de regering-Obama die gezegd had dat de Democraten geen krimp geven omdat ze weten dat ze aan de winnende hand zijn.

Obama pareerde Boehner door te stellen: "Niemand wint. We moeten hier zo snel mogelijk een einde aan maken."

"Het is categorisch ons standpunt dat de overheid weer open moet: nu, vandaag, binnen een half uur", voegde Obama's woordvoerder Jay Carney daar later aan toe in het Witte Huis.

'Lafaard'

Ondertussen staan de zenuwen egspannen en verhardt de toon. Harry Reid, de Democratische leider in de Senaat, zei letterlijk dat John Boehner "een lafaard" is. In het Amerikaanse parlement, waar men het decorum doorgaans hoog in het vaandel voert, is dat soort woordgebruik uitzonderlijk.

De Democraten in het huis denken dan weer dat ze een procedurele truc gevonden hebben om de shutdown te breken. Ze willen daarvoor een zogenaamde 'discharge petition' gebruiken. Als meer dan de helft van de leden van het halfrond die ondertekenen, wordt er over het einde van de shutdown gestemd zonder dat Boehner, die als voorzitter de agenda controleert, daar zijn zege over moet geven.

Volgens de regels kan er zodoende ten vroegste op 14 oktober gestemd worden, gesteld dat de shutdown dan nog aan de gang is. Probleem voor de 200 Democraten in het huis is dat ze minstens 17 Republikeinse stemmen nodig hebben.

Volgens een telling van de krant The Washinton Post zijn er twintig Republikeinen die bereid zouden zijn om de shutdown zonder verdere voorwaarden te beëindigen. Of ze ook bereid zijn om zonder rugdekking tegen hun eigen fractie in te gaan - en dan vooral tegen de machtige Tea Party-groep daarbinnen - is een heel ander paar mouwen.

De VS was vrijdag aan dag 4 van de government shutdown toe en het water tussen beide partijen blijft mijlendiep. De Republikeinen lanceerden de voorbije dagen voorstellen om kleine delen van de overheid weer te openen, waaronder de nationale parken en monumenten, de nationale meteorologische dienst het rampenbestrijdingsagentschap FEMA.De Democraten schuiven geen millimeter op. Wat hen betreft, is het alles of niks: de hele overheid moet weer open, zonder bijkomende voorwaarden over het uitstellen of uithollen van Obamacare, de nieuwe ziektewet van de president waarvan het sluitstuk deze week in voege ging.Het enige waar overeenstemming over lijkt te groeien, is het voornemen om de federale ambtenaren met terugwerkende kracht te betalen wanneer de overheidsdiensten weer opengaan, al kan dus niemand daar een datum op plakken. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, kreeg zijn driftbui tijdens een persconferentie. "Het Amerikaanse volk wil de regering niet gesloten zien en ik ook niet. Al wat wij vragen, is dat we kunnen samenzitten, een discussie voeren, de overheid heropenen en het Amerikaanse volk fairheid geven onder Obamacare."Met zijn uitspraak dat de government shutdown geen spelletje is, reageerde Boehner op anonieme functionaris van de regering-Obama die gezegd had dat de Democraten geen krimp geven omdat ze weten dat ze aan de winnende hand zijn.Obama pareerde Boehner door te stellen: "Niemand wint. We moeten hier zo snel mogelijk een einde aan maken.""Het is categorisch ons standpunt dat de overheid weer open moet: nu, vandaag, binnen een half uur", voegde Obama's woordvoerder Jay Carney daar later aan toe in het Witte Huis.Ondertussen staan de zenuwen egspannen en verhardt de toon. Harry Reid, de Democratische leider in de Senaat, zei letterlijk dat John Boehner "een lafaard" is. In het Amerikaanse parlement, waar men het decorum doorgaans hoog in het vaandel voert, is dat soort woordgebruik uitzonderlijk.De Democraten in het huis denken dan weer dat ze een procedurele truc gevonden hebben om de shutdown te breken. Ze willen daarvoor een zogenaamde 'discharge petition' gebruiken. Als meer dan de helft van de leden van het halfrond die ondertekenen, wordt er over het einde van de shutdown gestemd zonder dat Boehner, die als voorzitter de agenda controleert, daar zijn zege over moet geven.Volgens de regels kan er zodoende ten vroegste op 14 oktober gestemd worden, gesteld dat de shutdown dan nog aan de gang is. Probleem voor de 200 Democraten in het huis is dat ze minstens 17 Republikeinse stemmen nodig hebben.Volgens een telling van de krant The Washinton Post zijn er twintig Republikeinen die bereid zouden zijn om de shutdown zonder verdere voorwaarden te beëindigen. Of ze ook bereid zijn om zonder rugdekking tegen hun eigen fractie in te gaan - en dan vooral tegen de machtige Tea Party-groep daarbinnen - is een heel ander paar mouwen.