De laatste weken stonden steeds meer Amerikaanse staatsgeheimen breeduit in de pers. Minister van Justitie Eric Holder besloot dan ook om een onderzoek op te starten.

Daarvoor werden twee United States Attorneys (zeg maar: federale onderzoeksrechters) aangesteld. Volgens Holder hebben zij toelating "om alle aanwijzingen te volgen binnen de wetgevende en uitvoerende machten van de regering."

Een en ander ligt politiek gevoelig, omdat de Republikeinen het Witte Huis ervan verdenken dat het opzettelijk gelekt heeft voor politiek gewin. Uit die informatie komt president Obama dan niet toevallig heroïsch naar voren.

Obama ontkent

"Wanneer er gelekt wordt, moet je jezelf vragen: wie heeft er voordeel bij?", zei senator John McCain op de conservatieve televisiezender Fox News. "De lekken doen de president er standvastig uitzien, met een stalen wil in het Oval Office zittend terwijl hij beslist wie leeft en sterft met zijn kill-lijst."

Obama ontkent dat er door zijn entourage doelbewust gelekt wordt. Hij stelt dat de bronnen van de lekken bestraft zullen worden als ze gevonden worden. "Sinds ik in functie ben, is mijn houding voor dit soort lekken en speculatie zero tolerance."

Een aantal Republikeinen hadden aangestuurd op een onderzoeksrechter met speciale bevoegdheden en meer onafhankelijkheid tegenover het Witte Huis (Eric Holder werkt als minister voor de president).

Het Witte Huis houdt die boot af. De nieuw aangestelde hoofdspeurders zullen het bestaande onderzoek van de FBI overnemen, maar geen extra bevoegdheden krijgen.

Nationale veiligheid in gevaar

Het onderzoek draait om een recente reeks lekken over onder andere een dubbelagent die een aanslag op een verkeersvliegtuig door de Jemenitische tak van Al-Qaeda verijdeld zou hebben, cyberaanvallen op Iran met een computervirus genaamd Stuxnet en de kill-lijst met doelwitten voor liquidatie die Obama zou goedgekeurd hebben.

"Het zonder toelating openbaren van geheime informatie kan de veiligheid van dit land en alle Amerikanen compromitteren, en zal niet getolereerd worden", zei Eric Holder. (TV)

De laatste weken stonden steeds meer Amerikaanse staatsgeheimen breeduit in de pers. Minister van Justitie Eric Holder besloot dan ook om een onderzoek op te starten. Daarvoor werden twee United States Attorneys (zeg maar: federale onderzoeksrechters) aangesteld. Volgens Holder hebben zij toelating "om alle aanwijzingen te volgen binnen de wetgevende en uitvoerende machten van de regering." Een en ander ligt politiek gevoelig, omdat de Republikeinen het Witte Huis ervan verdenken dat het opzettelijk gelekt heeft voor politiek gewin. Uit die informatie komt president Obama dan niet toevallig heroïsch naar voren. Obama ontkent "Wanneer er gelekt wordt, moet je jezelf vragen: wie heeft er voordeel bij?", zei senator John McCain op de conservatieve televisiezender Fox News. "De lekken doen de president er standvastig uitzien, met een stalen wil in het Oval Office zittend terwijl hij beslist wie leeft en sterft met zijn kill-lijst." Obama ontkent dat er door zijn entourage doelbewust gelekt wordt. Hij stelt dat de bronnen van de lekken bestraft zullen worden als ze gevonden worden. "Sinds ik in functie ben, is mijn houding voor dit soort lekken en speculatie zero tolerance." Een aantal Republikeinen hadden aangestuurd op een onderzoeksrechter met speciale bevoegdheden en meer onafhankelijkheid tegenover het Witte Huis (Eric Holder werkt als minister voor de president). Het Witte Huis houdt die boot af. De nieuw aangestelde hoofdspeurders zullen het bestaande onderzoek van de FBI overnemen, maar geen extra bevoegdheden krijgen. Nationale veiligheid in gevaar Het onderzoek draait om een recente reeks lekken over onder andere een dubbelagent die een aanslag op een verkeersvliegtuig door de Jemenitische tak van Al-Qaeda verijdeld zou hebben, cyberaanvallen op Iran met een computervirus genaamd Stuxnet en de kill-lijst met doelwitten voor liquidatie die Obama zou goedgekeurd hebben. "Het zonder toelating openbaren van geheime informatie kan de veiligheid van dit land en alle Amerikanen compromitteren, en zal niet getolereerd worden", zei Eric Holder. (TV)