VS: beelden vrijgegeven van politieman die in Grand Rapids zwarte doodschiet

Patrick Lyoya, op de politiebeelden

De politie in de Amerikaanse staat Michigan heeft woensdag beelden vrijgegeven van een verkeerscontrole die een zwarte man begin deze maand fataal werd.

Op 4 april werd de 26-jarige Congolees Patrick Lyoya in de stad Grand Rapids door een politieagent doodgeschoten.

Op de beelden, die volgens politiechef Eric Winstrom als schokkend kunnen worden ervaren, is te zien hoe een agent het voertuig van Lyoya stopt tijdens een verkeerscontrole. De wagen van de zwarte man zou aan de kant zijn gezet vanwege ongeldige nummerplaten. Lyoya ging er vervolgens te voet vandoor en werd achtervolgd door de agent, wiens identiteit niet is vrijgegeven. Wat volgde, was is een lange worsteling op een grasveld, waarbij de agent een taser probeerde te gebruiken maar daar niet in slaagde. Lyoya zou de taser in handen hebben gekregen, maar dat is op de beelden niet duidelijk te zien. Terwijl de arrestant op zijn buik lag, loste de agent het fatale schot. Lyoya werd in zijn hoofd geraakt en overleed ter plaatse. Advocaat Benjamin Crump vertelde CNN dat ‘de video laat zien dat er onnodig, buitensporig en fataal geweld is gebruikt tegen een ongewapende zwarte man die vreesde voor zijn leven’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Betaald verlof

Deze week werd er door ruim honderd mensen gedemonstreerd voor het gemeentehuis van Grand Rapids, waarbij demonstranten onder meer ‘Black Lives Matter’ riepen. Politiechef Winstrom zegt de heftige beelden mede naar aanleiding van deze demonstratie te hebben vrijgegeven. Hij heeft ook de vader van Lyoya ontmoet en samen met hem gerouwd om de dood van de man. ‘Het is gewoon hartverscheurend’, zei hij tegen lokale media. De agent in kwestie is met betaald verlof en mag in afwachting van het strafrechtelijke onderzoek niet werken.

Partner Content