VS-ambassadrice Nikki Haley: ‘We zijn bereid om nog meer te doen’

Nikki Haley © Belga Image

Rusland van zijn kant kondigt de versterking van de Syrische luchtafweer aan.

Tijdens een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad heeft de Amerikaanse ambassadrice Nikki Haley de luchtaanval op een Syrische vliegbasis een ‘afgemeten stap’ genoemd. ‘We zijn bereid meer te doen – maar we hopen dat het niet nodig zal zijn’, zei Haley.

Het Pentagon liet van zijn kant weten dat het geen bevestiging had van slachtoffers bij de aanval op de Syrische luchtmachtbasis. Voorts onderzoekt het Amerikaanse leger of Syrië hulp van Rusland kreeg bij de chemische aanval van dinsdag. Een functionaris van het Pentagon merkte daarbij op dat Rusland expertise heeft op het vlak van chemische wapens.

Dispuut

Rusland zei van zijn kant op de vergadering van de Veiligheidsraad dat de raketaanval van de VS gebaseerd was op het vooroordeel ‘dat Syrië schuldig is’.

De adjunct van de Russische ambassadeur bij de VN, Vladimir Safronkov, veroordeelde de ‘onrechtmatige’ actie van het Amerikaanse leger met klem en noemde het een ‘flagrante schending van het internationale recht en een aanvalsdaad’.

Eerder kondigde Moskou al aan dat de luchtafweer van het Syrische leger wordt versterkt. ‘Om de kwetsbare Syrische infrastructuur te verdedigen, zullen een reeks maatregelen genomen worden om de luchtafweer van de Syrische strijdkrachten zo snel mogelijk te versterken en de doeltreffendheid ervan te verbeteren’, zei de woordvoerder van het ministerie van Defensie, Igor Konasjenkov.

Oproep

VN-secretaris-generaal António Guterres roept intussen op tot terughoudendheid in het conflict. ‘Bewust van de risico’s op een escalatie vraag ik om terughoudendheid, om alle handelingen te vermijden die het leed van de Syrische bevolking nog erger maken’, zei Guterres in New York. ‘De operaties staven mijns inziens dat er geen andere weg dan een politieke oplossing is om dit conflict te beëindigen’.

Partner Content