VS-ambassadeur tegen Syrië, Iran en Rusland: ‘Zijn jullie niet in staat tot schaamte?’

Samantha Power © REUTERS

De Syrische regering en bondgenoten Rusland en Iran zijn verantwoordelijk voor het bloedbad in Aleppo. Dat zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power naan de VN-Veiligheidsraad. “Zijn jullie niet in staat tot schaamte?”, vroeg ze hen.

Volgens Samantha Power hebben de drie bondgenoten geen enkele genade getoond voor de burgers die in Aleppo leven.

Zij hebben hun milities in staat gesteld “tienduizenden burgers in een steeds strakkere strop te drijven. Het is jullie strop. Drie VN-lidstaten die burgers in een strop drijven – dat zou julle moeten beschamen. In plaats daarvan lijkt het erop dat jullie hierdoor nog stoutmoediger worden. Jullie plannen de volgende aanval. Zijn jullie niet in staat tot schaamte? Is er letterlijk niets dat jullie beschaamd maakt?”

“Is er dan geen enkele barbaarse daad of executie van een kind die onder jullie huid kruipt? Of jullie de stuipen op het lijf jaagt? Is er dan niets waar jullie niet over zullen liegen of wat jullie niet zullen rechtvaardigen?”

‘Moeder Theresa’

Power kreeg een repliek van de Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin, die zei dat ze haar toespraak hield “alsof ze moeder Theresa was”. “Herinner je even welk land je vertegenwoordigt en wat het allemaal uitrichtte, en begin pas daarna met te spreken vanuit een morele superioriteit”, zei hij. Eerder dinsdag kondigde Churkin aan dat een deal bereikt werd met de rebellen die hen toelaat het oosten van Aleppo te verlaten.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content