VS: Akkoord over ‘fiscal cliff’ in zicht

© Reuters

VS-president Barack Obama en de Republikeins leider John Boehner zouden dichtbij een akkoord over de begroting staan. Daarmee kan per 1 januari een nieuwe begrotingscrisis vermeden worden.

De grote lijnen van de deal zijn afgesproken tijdens een drie kwartier lange vergadering op het Witte Huis, meldt de krant The Washington Post op gezag van anonieme functionarissen. Toch zouden er nog een aantal aanzienlijke hindernissen te overwinnen blijven voor de deadline van 1 januari.

Is er dan geen akkoord, dan worden er automatisch voor honderden miljoenen dollars besparingen en belastingverhogingen van kracht en gaat de VS over de spreekwoordelijke begrotingsafgrond – de zogenaamde ‘fiscal cliff’, dus . Dat zou Amerika volgens economen in een nieuwe recessie storten. Die zou ook in de rest van de wereld te voelen zijn.

Scherpe kantjes

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zou nu akkoord gaan met 1200 miljard dollar (910 miljard euro) aan hogere belastingen over de volgende tien jaar. In plaats van gezinnen met inkomens van 250.000 dollar bruto per jaar, zoals Obama eerst wilde, zullen nu alleen inkomens van 400.000 dollar of meer hun belastingen zien stijgen.

In ruil daarvoor zou Obama ingaan op de Republikeinse eis om een aantal sociale uitkeringen en de openbare pensioenen minder snel te laten groeien dan de inflatie.

Volgens de Washington Post zeggen goed geplaatste bronnen in heet Witte Huis dat de Democraten vrede zouden nemen met de grote lijnen van die deal, mist de scherpe kantjes van de besparingsmaatregelen af gevijld worden, bijvoorbeeld door gehandicapten en senioren boven 85 te ontzien.

Scherpslijpers

De grote vraag is of Boehners Republikeinse fractie in het Huis zo’n deal zou aanvaarden. De Republikeinen willen principieel van geen enkele belastingverhoging weten en de grootste ideologisch scherpslijpers zitten in het Huis.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de Tea Party-sympathisanten in zijn eigen fractie Boehner terugfluiten. Dat gebeurde ook al bij de onderhandelingen in 2011 over het schuldplafond, de wettelijke limiet op de Amerikaanse staatsschuld.

Volgens de Washington Post legt Boehner de stand van zaken dinsdag voor aan de Republikeinse Huisfractie. Voor de rust op de markten zou het alvast een goeie zaak zijn als er een deal komt voor de VS op 1 januari over de klif gaat. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content