De 62-jarige crimineel werd in februari schuldig geacht aan tien aanklachten en zit een levenslange celstraf uit.

Volgens de aanklagers is Guzman aansprakelijk voor de verkoop van meer dan 500.000 kilogram cocaïne in de VS, met een waarde van 11,8 miljard dollar, en voor de verkoop van marihuana en heroïne voor een waarde van honderden miljoenen dollar.

Het is onduidelijk of de regering dat geld zal kunnen terugkrijgen van Guzman. 'Dit is grotendeels een academische oefening aangezien de overheid nooit een cent geïdentificeerd heeft van die 12,6 miljard dollar die zogenaamd gegenereerd is door Guzman', verklaarde zijn advocaat Jeffrey Lichtman in de rechtbank. D

e vroegere baas van het Sinaloa-kartel zit momenteel vast in een zwaar beveiligde gevangenis in de wijk Manhattan in New York. In Mexico is Guzman twee keer uit een gevangenis kunnen ontsnappen: in 2001 ging hij aan de haal in een wasmand en in 2015 door een tunnel, die zijn handlangers tot onder zijn cel hadden gegraven.

De formele bepaling van de strafmaat is pas voor 17 juli voorzien. De volgens de Amerikaanse federale wet toegestane doodstraf werd uitgesloten in het proces, na een overeenkomst tussen de VS en buurland Mexico, dat Guzman had uitgeleverd na zijn arrestatie.

De 62-jarige crimineel werd in februari schuldig geacht aan tien aanklachten en zit een levenslange celstraf uit. Volgens de aanklagers is Guzman aansprakelijk voor de verkoop van meer dan 500.000 kilogram cocaïne in de VS, met een waarde van 11,8 miljard dollar, en voor de verkoop van marihuana en heroïne voor een waarde van honderden miljoenen dollar. Het is onduidelijk of de regering dat geld zal kunnen terugkrijgen van Guzman. 'Dit is grotendeels een academische oefening aangezien de overheid nooit een cent geïdentificeerd heeft van die 12,6 miljard dollar die zogenaamd gegenereerd is door Guzman', verklaarde zijn advocaat Jeffrey Lichtman in de rechtbank. De vroegere baas van het Sinaloa-kartel zit momenteel vast in een zwaar beveiligde gevangenis in de wijk Manhattan in New York. In Mexico is Guzman twee keer uit een gevangenis kunnen ontsnappen: in 2001 ging hij aan de haal in een wasmand en in 2015 door een tunnel, die zijn handlangers tot onder zijn cel hadden gegraven. De formele bepaling van de strafmaat is pas voor 17 juli voorzien. De volgens de Amerikaanse federale wet toegestane doodstraf werd uitgesloten in het proces, na een overeenkomst tussen de VS en buurland Mexico, dat Guzman had uitgeleverd na zijn arrestatie.