Ahmed Mohamed heeft een technische knobbel, en knutselt graag, bijvoorbeeld aan radio's. Maandag kwam hij op school aanzetten met een zelfgemaakte digitale klok. Hij toonde ze trots aan de leraar techniek, die minder enthousiast was. "Hij zei 'Dat is echt fraai'," vertelde Mohamed aan de Dallas Morning News, "maar ik zou je aanraden het niet aan een andere leraar te tonen'."

Tijdens de les Engels begon de klok echter te biepen, tot ergernis van de lerares. "Dit lijkt wel een bom", zei ze, nog altijd volgens Mohamed, waarop hijzelf repliceerde: "Volgens mij lijkt het helemaal niet op een bom".

Vijf agenten

Ze hield de klok bij zich en tegen het einde van de dag werd Mohamed uit de klas gehaald door het schoolhoofd, gearresteerd door de politie en in boeien weggeleid.

"Ze namen me mee naar een kamer met vijf politiemensen die me ondervroegen en mijn bezittingen doorzochten, en mijn tablet en mijn uitvinding meenamen. Ze zegden: 'Dus je probeerde een bom te maken?' Ik zei neen, ik probeerde een klok te maken".

Na enkele uren werd hij weer vrijgelaten. De politiecommissaris van Irving, Larry Boyd, zei woensdag dat Mohamed niets ten laste gelegd wordt. "We hebben geen bewijs dat hij alarm wilde stichten, of mensen bezorgd wilde maken".

'Islamofobie'

De jongeman mag wel drie dagen lang niet op school verschijnen.

Volgens de vader van Mohamed, afkomstig uit Soedan, gaat het om een geval van islamofobie. "Hij wil gewoon goede dingen voor de mensheid uitvinden. Maar omdat zijn naam Mohamed is en omwille van 11 september wordt mijn zoon slecht behandeld".

De arrestatie was een tijdlang het leidende trending topic op twitter, onder de hashtag IStandWithAhmed.

Ook president Obama kwam tussen, in zijn geval met een tweet. "Hippe klok, Ahmed. Wil je ze naar het Witte Huis brengen? We moeten meer jongeren inspereren om van wetenschap te houden".

Volgens de woordvoerder volgende maand in het Witte Huis uitgenodigd, naar aanleidingen van een dag rond sterrenkunde.

Ahmed Mohamed heeft een technische knobbel, en knutselt graag, bijvoorbeeld aan radio's. Maandag kwam hij op school aanzetten met een zelfgemaakte digitale klok. Hij toonde ze trots aan de leraar techniek, die minder enthousiast was. "Hij zei 'Dat is echt fraai'," vertelde Mohamed aan de Dallas Morning News, "maar ik zou je aanraden het niet aan een andere leraar te tonen'."Tijdens de les Engels begon de klok echter te biepen, tot ergernis van de lerares. "Dit lijkt wel een bom", zei ze, nog altijd volgens Mohamed, waarop hijzelf repliceerde: "Volgens mij lijkt het helemaal niet op een bom".Ze hield de klok bij zich en tegen het einde van de dag werd Mohamed uit de klas gehaald door het schoolhoofd, gearresteerd door de politie en in boeien weggeleid."Ze namen me mee naar een kamer met vijf politiemensen die me ondervroegen en mijn bezittingen doorzochten, en mijn tablet en mijn uitvinding meenamen. Ze zegden: 'Dus je probeerde een bom te maken?' Ik zei neen, ik probeerde een klok te maken".Na enkele uren werd hij weer vrijgelaten. De politiecommissaris van Irving, Larry Boyd, zei woensdag dat Mohamed niets ten laste gelegd wordt. "We hebben geen bewijs dat hij alarm wilde stichten, of mensen bezorgd wilde maken".De jongeman mag wel drie dagen lang niet op school verschijnen.Volgens de vader van Mohamed, afkomstig uit Soedan, gaat het om een geval van islamofobie. "Hij wil gewoon goede dingen voor de mensheid uitvinden. Maar omdat zijn naam Mohamed is en omwille van 11 september wordt mijn zoon slecht behandeld".De arrestatie was een tijdlang het leidende trending topic op twitter, onder de hashtag IStandWithAhmed. Ook president Obama kwam tussen, in zijn geval met een tweet. "Hippe klok, Ahmed. Wil je ze naar het Witte Huis brengen? We moeten meer jongeren inspereren om van wetenschap te houden".Volgens de woordvoerder volgende maand in het Witte Huis uitgenodigd, naar aanleidingen van een dag rond sterrenkunde.