De sekstrafiek tussen Nigeria en Italië is al bijna drie decennia aan de gang, maar nog nooit werden er zoveel vrouwen verhandeld. In de eerste zes maanden van dit jaar waren het er 3.600, meer dan dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Meer dan 80% van hen werd gedwongen om als straatprostituee te werken in Europa. Het record van 2015, 5.633 vrouwen, zal volgens het Internationale Migratiekantoor (IOM) van de Verenigde Naties worden verbroken.

'Dit is nooit gezien, het is de grootste stijging in tien jaar', zegt Simona Moscarelli, antimensenhandelexpert van het IOM. 'Volgens onze aanwijzingen worden veel vrouwen door de criminelen zelf naar Europa gebracht met als doel hen als prostituee in te zetten.'

'Steeds meer criminele bendes en mensenhandelnetwerken houden zich bezig met de seksuele exploitatie van steeds jongere Nigeriaanse meisjes. In Nigeria krijgen ze een telefoonnumer in Italië, dat ze opbellen als ze in de laars gearriveerd zijn. Ze wachten tot ze een verblijfsvergunning of vluchtelingenbewijs hebben en pikken ze dan gewoon op.'

Gratis cellen

De vrouwenhandelaars gebruiken de opvangcentra voor asielzoekers als gratis cellen. Daar zitten hun slachtoffers met duizenden anderen vast en geraken ze snel vermist. 'We zien steeds jongere vrouwen, vaak minderjarig en zonder gezelschap van een volwassene. Het geweld dat ze moeten doorstaan, wordt steeds grover. Ze worden echt als seksslavinnen behandeld', zegt Moscarelli.

Veel van de Nigeriaanse vrouwen steken zich voor hun reis dan ook nog eens diep in de schulden, tot wel 47.000 euro. De mensensmokkelaars laten hen geloven dat hun familie iets verschrikkelijks zal overkomen als ze hun schulden niet kunnen afbetalen. Daarna beloven ze legaal werk om hen uiteindelijk in de straatprostitutie te dwingen.

Spiraal van sesueel misbruik

Volgens Moscarelli zijn de opvangcentra geen goede plaatsen voor de slachtoffers: 'Vorige week werden nog zes meisjes vermist in een opvangcentrum in Sicilië. Ze werden simpelweg meegenomen met een auto.' Nigeriaanse vrouwen die in Italië aankomen, moet volgens haar meteen geïdentificeerd worden en behandeld worden als slachtoffers van mensenhandel. Ze moeten in gespecialiseerde opvangplaatsen terechtkomen, waar ze voldoende advies krijgen om weg te geraken uit de spiraal van seksueel misbruik. 'De meeste vrouwen waren al eerder slachtoffer van mensenhandel of werden al ernstig misbruik tijdens hun reis', zegt Moscarelli. 'Velen worden in Libië al in de prostitutie gedwongen.'

'Voor de vrouwen die we uiteindelijk kunnen identificeren, hebben we nauwelijks genoeg voorzieningen', zegt Moscarelli. 'We moeten de politie de nodige middelen geven om de bendes op te rollen. Daarnaast moet de toegang voor de slachtoffers tot wetsmiddelen verbeteren.' (BELGA/JVL)

De sekstrafiek tussen Nigeria en Italië is al bijna drie decennia aan de gang, maar nog nooit werden er zoveel vrouwen verhandeld. In de eerste zes maanden van dit jaar waren het er 3.600, meer dan dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Meer dan 80% van hen werd gedwongen om als straatprostituee te werken in Europa. Het record van 2015, 5.633 vrouwen, zal volgens het Internationale Migratiekantoor (IOM) van de Verenigde Naties worden verbroken. 'Dit is nooit gezien, het is de grootste stijging in tien jaar', zegt Simona Moscarelli, antimensenhandelexpert van het IOM. 'Volgens onze aanwijzingen worden veel vrouwen door de criminelen zelf naar Europa gebracht met als doel hen als prostituee in te zetten.' 'Steeds meer criminele bendes en mensenhandelnetwerken houden zich bezig met de seksuele exploitatie van steeds jongere Nigeriaanse meisjes. In Nigeria krijgen ze een telefoonnumer in Italië, dat ze opbellen als ze in de laars gearriveerd zijn. Ze wachten tot ze een verblijfsvergunning of vluchtelingenbewijs hebben en pikken ze dan gewoon op.' De vrouwenhandelaars gebruiken de opvangcentra voor asielzoekers als gratis cellen. Daar zitten hun slachtoffers met duizenden anderen vast en geraken ze snel vermist. 'We zien steeds jongere vrouwen, vaak minderjarig en zonder gezelschap van een volwassene. Het geweld dat ze moeten doorstaan, wordt steeds grover. Ze worden echt als seksslavinnen behandeld', zegt Moscarelli.Veel van de Nigeriaanse vrouwen steken zich voor hun reis dan ook nog eens diep in de schulden, tot wel 47.000 euro. De mensensmokkelaars laten hen geloven dat hun familie iets verschrikkelijks zal overkomen als ze hun schulden niet kunnen afbetalen. Daarna beloven ze legaal werk om hen uiteindelijk in de straatprostitutie te dwingen.Volgens Moscarelli zijn de opvangcentra geen goede plaatsen voor de slachtoffers: 'Vorige week werden nog zes meisjes vermist in een opvangcentrum in Sicilië. Ze werden simpelweg meegenomen met een auto.' Nigeriaanse vrouwen die in Italië aankomen, moet volgens haar meteen geïdentificeerd worden en behandeld worden als slachtoffers van mensenhandel. Ze moeten in gespecialiseerde opvangplaatsen terechtkomen, waar ze voldoende advies krijgen om weg te geraken uit de spiraal van seksueel misbruik. 'De meeste vrouwen waren al eerder slachtoffer van mensenhandel of werden al ernstig misbruik tijdens hun reis', zegt Moscarelli. 'Velen worden in Libië al in de prostitutie gedwongen.''Voor de vrouwen die we uiteindelijk kunnen identificeren, hebben we nauwelijks genoeg voorzieningen', zegt Moscarelli. 'We moeten de politie de nodige middelen geven om de bendes op te rollen. Daarnaast moet de toegang voor de slachtoffers tot wetsmiddelen verbeteren.' (BELGA/JVL)