Vrouwen in Saoedi-Arabië zullen vanaf 2018 sportevenementen mogen bijwonen. Tot nu toe mocht dat niet in het ultraconservatieve koninkrijk, omdat de regel is dat mannen en vrouwen in publieke ruimtes gescheiden worden.

We gaan niet nog eens 30 jaar opofferen om te leren leven met het extremistisch gedachtegoed

'Start van voorbereiding van drie stadions in Riyad, Djedda en Dammam om vanaf begin 2018 families te ontvangen', kondigde de Algemene Autoriteit voor Sport aan op Twitter. Eind september ondertekende de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman al een decreet waardoor vrouwen vanaf juni 2018 met de auto mogen rijden. Saoedi-Arabië wil tegen 2030 grote economische en sociale hervormingen doorvoeren, om zijn afhankelijkheid van olie te verminderen, en lijkt daarbij ook bepaalde regels voor vrouwen te willen versoepelen.

Afgelopen dinsdag in Riyad, op de economische bijeenkomst 'Davos in de woestijn', beloofde Salman een 'gematigde en tolerante' islam in zijn land. Hij beloofde ook dat 'het extremisme binnenkort zal uitgeroeid worden'. Hij is van mening dat Saoedi-Arabië in 1979 zijn gematigde koers heeft opgegeven na de de opkomst van extremistische religieuze stromingen. 'We gaan niet nog eens 30 jaar opofferen om te leren leven met het extremistisch gedachtegoed, we moeten het uitroeien', zei hij. 'En dat zal snel gebeuren', garandeerde de kroonprins, wiens uitspraken op applaus werden onthaald. Analisten vrezen wel dat die gematigdere koers een reactie zou kunnen uitlokken bij de conservatieven.

Vrouwen in Saoedi-Arabië zullen vanaf 2018 sportevenementen mogen bijwonen. Tot nu toe mocht dat niet in het ultraconservatieve koninkrijk, omdat de regel is dat mannen en vrouwen in publieke ruimtes gescheiden worden. 'Start van voorbereiding van drie stadions in Riyad, Djedda en Dammam om vanaf begin 2018 families te ontvangen', kondigde de Algemene Autoriteit voor Sport aan op Twitter. Eind september ondertekende de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman al een decreet waardoor vrouwen vanaf juni 2018 met de auto mogen rijden. Saoedi-Arabië wil tegen 2030 grote economische en sociale hervormingen doorvoeren, om zijn afhankelijkheid van olie te verminderen, en lijkt daarbij ook bepaalde regels voor vrouwen te willen versoepelen. Afgelopen dinsdag in Riyad, op de economische bijeenkomst 'Davos in de woestijn', beloofde Salman een 'gematigde en tolerante' islam in zijn land. Hij beloofde ook dat 'het extremisme binnenkort zal uitgeroeid worden'. Hij is van mening dat Saoedi-Arabië in 1979 zijn gematigde koers heeft opgegeven na de de opkomst van extremistische religieuze stromingen. 'We gaan niet nog eens 30 jaar opofferen om te leren leven met het extremistisch gedachtegoed, we moeten het uitroeien', zei hij. 'En dat zal snel gebeuren', garandeerde de kroonprins, wiens uitspraken op applaus werden onthaald. Analisten vrezen wel dat die gematigdere koers een reactie zou kunnen uitlokken bij de conservatieven.