Seks dient vaak als pasmunt om in Europa te geraken. 'Wij krijgen berichten binnen waaruit blijkt dat kinderen mensenhandelaars met seks betalen om te overleven en hun tocht te kunnen verderzetten', zei woordvoerster Melissa Fleming van de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) in Genève. 'Dit gebeurt vaak als hun geld opgebruikt of gestolen is.'

De overvolle opvangcentra en vluchtelingenkampen zijn dan weer het decor voor seksueel geweld, net als bus- en treinstations, parken of de kant van de straat. Vooral niet-begeleide meisjes lopen een groot risico.

Het UNHCR maant daarom de Europese lidstaten aan, de bescherming van vrouwen en kinderen op de vlucht te verhogen.

Europa is akkoord met tijdelijke grenscontroles Duitsland en Oostenrijk

De Europese Commissie ziet geen graten in de grenscontroles die Duitsland en Oostenrijk als reactie op de vluchtelingencrisis hebben heringevoerd. In een opinie erkent de Commissie dat de beslissingen 'gemotiveerd waren door een ernstige bedreiging voor de interne veiligheid veroorzaakt door de buitengewone instroom van mensen op zoek naar internationale bescherming'.

In de Schengenruimte zijn interne grenscontroles in principe gebannen. Midden september besloten Duitsland en Oostenrijk opnieuw controles uit te voeren aan de landsgrenzen om de instroom van vluchtelingen onder controle te krijgen. De grenscode van Schengen laat tijdelijke controles toe, op voorwaarde dat ze noodzakelijk en proportioneel zijn en maximaal dertig dagen duren. Die termijn is verlengbaar.

Ook Hongarije voerde binnen de Schengenruimte opnieuw controles in aan de grens met Slovenië. Daarover zal de Commissie later een afzonderlijke opinie publiceren. De Commissie toont zich wel alvast tevreden met de beslissing van Slovenië, dat op 16 oktober stopte met controles aan de grens met Hongarije.

Griekenland: 48.000 nieuwe vluchtelingen in vijf dagen

De voorbije vijf dagen zijn in Griekenland 48.000 nieuwe vluchtelingen aangekomen. Dat is een recordaantal, zo meldt vrijdag de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De vluchtelingen deden de oversteek vanuit Turkije naar Griekse eilanden en dit ondanks slechte weersomstandigheden. (Belga/KVDA)

Seks dient vaak als pasmunt om in Europa te geraken. 'Wij krijgen berichten binnen waaruit blijkt dat kinderen mensenhandelaars met seks betalen om te overleven en hun tocht te kunnen verderzetten', zei woordvoerster Melissa Fleming van de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) in Genève. 'Dit gebeurt vaak als hun geld opgebruikt of gestolen is.' De overvolle opvangcentra en vluchtelingenkampen zijn dan weer het decor voor seksueel geweld, net als bus- en treinstations, parken of de kant van de straat. Vooral niet-begeleide meisjes lopen een groot risico. Het UNHCR maant daarom de Europese lidstaten aan, de bescherming van vrouwen en kinderen op de vlucht te verhogen.De Europese Commissie ziet geen graten in de grenscontroles die Duitsland en Oostenrijk als reactie op de vluchtelingencrisis hebben heringevoerd. In een opinie erkent de Commissie dat de beslissingen 'gemotiveerd waren door een ernstige bedreiging voor de interne veiligheid veroorzaakt door de buitengewone instroom van mensen op zoek naar internationale bescherming'.In de Schengenruimte zijn interne grenscontroles in principe gebannen. Midden september besloten Duitsland en Oostenrijk opnieuw controles uit te voeren aan de landsgrenzen om de instroom van vluchtelingen onder controle te krijgen. De grenscode van Schengen laat tijdelijke controles toe, op voorwaarde dat ze noodzakelijk en proportioneel zijn en maximaal dertig dagen duren. Die termijn is verlengbaar. Ook Hongarije voerde binnen de Schengenruimte opnieuw controles in aan de grens met Slovenië. Daarover zal de Commissie later een afzonderlijke opinie publiceren. De Commissie toont zich wel alvast tevreden met de beslissing van Slovenië, dat op 16 oktober stopte met controles aan de grens met Hongarije. De voorbije vijf dagen zijn in Griekenland 48.000 nieuwe vluchtelingen aangekomen. Dat is een recordaantal, zo meldt vrijdag de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De vluchtelingen deden de oversteek vanuit Turkije naar Griekse eilanden en dit ondanks slechte weersomstandigheden. (Belga/KVDA)