Vrouwen en jongeren spelen cruciale rol bij Afghaanse verkiezingen

Afghaanse meisje tijdens verkiezingscampagne van Zalmai Rassoul in Kaboel © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De Afghanen trekken dit weekend naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Voor het eerst in twaalf jaar neemt iemand anders dan huidig president Hamid Karzai de macht over.

Vrouwen hebben nog nooit zo’n belangrijke rol gespeeld bij een verkiezingscampagne in Afghanistan. Een van de kandidaten, Zalmai Rassoul, heeft een vrouwelijke running mate en ook bij andere kandidaten kwamen de echtgenotes of vrouwelijke aanhangers geregeld in beeld. Dat is nieuw in het Islamitische land waar vrouwen lange tijd geen rol mochten spelen in het politieke leven. Zelfs de vrouw van huidig president Hamid Karzai is nog nooit in het openbaar verschenen aan de zijde van haar man.

“Vrouwen worden niet langer genegeerd”, zegt een vrouwenrechtenadvocate in Kaboel aan de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Tegelijkertijd ligt ook daar de uitdaging. De nieuwe overheid is verantwoordelijk om dat beleid aan te houden. “De verworven vrouwenrechten mogen niet verloren gaan, nu buitenlandse troepen de macht overdragen aan de Afghanen”.

Vrouwenrechten opofferen voor verdrag met Taliban

Waarnemers vrezen dat de vrouwenrechten zullen worden opgeofferd om een vredesovereenkomst te bereiken met de Taliban. Nochtans lieten de drie kanshebbers, voormalig minister van Financiën Ashraf Ghani en voormalige Buitenlandministers Zalmai en Abdullah al weten dat vrouwenrechten belangrijk zijn in hun programma’s.

“Ondanks de zichtbaarheid van vrouwen tijdens de campagne, blijven vrouwen een marginaal fenomeen in de Afghaanse politiek”, zegt Mohammed Naeem Ayubzada hoofd van Transparent Election Foundation of Afghanistan, aan de Wall Street Journal.

“In landelijke gebieden kunnen vrouwen nog steeds niet zonder de toestemming van hun echtgenoot naar de winkel. Hoe kunnen we dan verwachten dat ze gaan deelnemen aan de politiek?”, aldus Ayubzada.

Van de 2.700 kandidaten voor een zetel in de provincieraden, is 300 vrouwelijk. Een daarvan is Zakia Wardak. ” Ik kreeg al bedreigingen van mannen die me vertelde dat ze geen vrouwen in de regering willen. Een mentaliteitswijziging is nodig in dit land. Het grootste obstakel zijn de mannen”, zegt ze. “Afghanistan is een land gedomineerd door mannen, voor hen is het erg moeilijk om een vrouw in de politiek voor te stellen.”

Jongeren

Niet alleen vrouwen spelen een cruciale rol bij deze verkiezingen, ook de stem van jongeren kan de doorslag geven. De jongere generatie wordt ook wel de generatie ‘Amerika’ genoemd. In tegenstelling tot hun ouders groeide ze op tijdens de Amerikaanse bezetting, waardoor ze konden proeven van relatieve vrijheid. “Jongeren hechten minder waarde aan hun afkomst en zullen daardoor sneller afstappen van een stem op een ‘etnische’ gelijke, schrijft The Wall Street Journal.

Of de verkiezingen rustig zullen verlopen is onwaarschijnlijk. De Taliban heeft namelijk al aangekondigd de stembusgang waar mogelijk te verstoren.

In totaal nemen 11 presidentskandidaten het tegen elkaar op, maar volgens waarnemers maken vooral deze 3 mannen kans om Hamid Karzai op te volgen.


Abdullah Abdullah (54), de voormalige oogarts was tijdens de burgeroorlog nauw betrokken bij de strijd tegen de Taliban. Bij de presidentsverkiezingen in 2009 eindigde hij tweede na de huidige president Karzai. Hij is dan ook de enige kandidaat die zich openlijk verzet tegen hem.


Ashraf Ghani (65) is een econoom en woonde lange tijd in het Westen. Hij studeerde en doceerde in de Verenigde Staten. Hij was werkzaam bij de Wereldbank. In Afghanistan was hij eerder minister van Financiën. Ghani is net als het grootste deel van de Afghaanse bevolking een Pathaan. Een zwakte volgens sommigen is dat hij weinig aandacht heeft voor de andere bevolkingsgroepen.


Zalmai Rassoul (71), was net zoals Abdullha minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Karzai. Hoewel de huidige president het niet met zoveel worden zegt, steunt hij Rassoul ten volle. Rassoul wordt verweten weinig daadkrachtig op te treden en zou daarom niet voor de broodnodige verandering in het land kunnen zorgen. Juist daarom geniet hij steun van het huidige bestuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content