Vrouw in rode jurk symbool van Turks protest

© Reuters

Een dame in een rode jurk is op sociale media het symbool geworden van de betogingen in Turkije. Wie is deze ‘Lady in Red’?

Een foto van het Turkse protest met daarop een vrouw in een rode zomerjurk wordt op sociale media zoals Twitter en Facebook duizenden keer gedeeld. Op de foto vuurt de Turkse politie brutaal traangas af op de jonge Turkse dame tijdens een betoging op het Taksimplein in de Turkse stad Istanboel. Er zijn ondertussen ook affiches en stickers gemaakt met daarop de foto van de jonge vrouw.

Wie is ze?

De vrouw op de foto heet Ceyda Sungar. Sungar is een wetenschappelijk onderzoekster aan de technische universiteit van Istanboel. Ze doet als academica onderzoek naar stadsontwikkeling.

Sungar vertelde aan de Turkse krant Radikal over haar ervaringen op het Taksimplein. ‘Elke burger, student of arbeider die op straat kwam om hun rechten te verdedigen, was getuige van het politiegeweld waar ik slachtoffer van was’

De academica is al van in het prille begin betrokken bij de betogingen, toen het protest nog kleinschalig was. Ze protesteerde toen tegen het rooien van bomen in het Gezi-park nabij het Taksimplein in Istanboel. Sindsdien breidde het protest zich uit tot een verzetsbeweging tegen het autoritaire beleid van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan.

Niet blij met media-aandacht

Sungar voelt zich ongemakkelijk met alle media-aandacht en weigert sinds kort alle interviews van de pers. Toch wordt ze nu op sociale media opgevoerd als symbool van de verzetsbeweging. Volgens de betogers toont de afbeelding de essentie van het Turkse protest: Demonstranten die vreedzaam protesteren, worden brutaal aangevallen door de Turkse politie.

De Verenigde Staten, de Europese Unie en verschillende mensenrechtenorganisaties hebben de voorbije dagen al hun bezorgdheid geuit over het hardhandige optreden van de Turkse politie tegen de betogers.

Vele vrouwelijke demonstranten

De dame in de rode jurk wordt ook een symbool voor alle vrouwelijke demonstranten. Vele jonge vrouwen protesteren in Istanboel op het Taksimplein en in de wijk Besiktas. Zij voelen zich bedreigd door het beleid van Erdogans regering. De Turkse premier Erdogan bevorderde bijvoorbeeld de hoofddoek. Zo mogen vrouwen op islamitische scholen weer hoofddoeken dragen.

Daarnaast demonsteren Turkse vrouwen ook tegen de nieuwe anti-abortuswetten. Bovendien had Erdogan vrouwen geadviseerd om drie kinderen te baren, als steun aan de economie. Vele vrouwen vrezen dat ze in een traditionele huishoudfunctie worden geduwd. Jonge studentes zijn bang dat ze geen succesvolle carrière meer mogen uitbouwen.

Sociale media zoals Twitter en Facebook worden in Turkije uitvoerig gebruikt om het brutale optreden van de Turkse politie aan te klagen. Volgens cijfers van de afdeling Social Media en Political Participation van de universiteit van New York zijn er de voorbije dagen meer dan 10 miljoen tweets verstuurd met de drie populairste hashtags. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content