Vrijlating uit gevangenis kost journalist Egyptisch staatsburgerschap

Mohamed Fahmy © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Na de Australiër Peter Greste zal wellicht een tweede journalist van Al Jazeera worden vrijgelaten uit een Egyptische gevangenis. Mohamed Fahmy moet daarvoor wel afstand doen van zijn Egyptisch staatsburgerschap, een beslissing die hem volgens zijn familie zwaar valt.

Dat kan omdat Fahmy ook de Canadese nationaliteit heeft. Volgens zijn broer Adel, zo meldt de BBC, gaven de Egyptische autoriteiten Mohamed de keuze: ‘zijn staatsburgerschap of zijn vrijheid’.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken John Baird zei aan CBC dat hij ervan uitgaat dat Fahmy op zeer korte termijn zal worden vrijgelaten, zonder meer details te geven.

Moeilijk

De verloofde van Fahmy zegt dat het een moeilijke beslissing voor hem was. ‘Hij is heel trots en komt uit een patriotistische familie van hooggeplaatste militairen en politiemensen die Egypte hebben verdedigd.’

Naar verluidt voelen veel familieleden zich geschoffeerd, maar nam Fahmy de beslissing voor zijn verloofde en zijn moeder.

Veroordeeld

Fahmy werd samen met zijn collega’s Peter Greste, een Australiër, en Baher Mohammed meer dan een jaar geleden opgepakt op beschuldiging van hulp aan de in Egypte verboden Moslimbroederschap na de afzetting van voormalig president Mohammed Morsi. In juni werden ze veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen zeven en tien jaar, een proces dat internationaal voor heel wat verontwaardiging zorgde.

Peter Greste werd afgelopen zondag vrijgelaten en het land uitgezet. Het lot van Baher Mohammed is onduidelijk. Al Jazeera, met hoofdzetel in Qatar, zei eerder niet te zullen rusten tot al zijn verslaggevers vrij zijn.

Het afnemen van de nationaliteit is ook bij ons – weliswaar in een andere context – een actueel onderwerp: het is een van de twaalf antiterreurmaatregelen die de regering-Michel genomen heeft. Hoe moeilijk die discussie echter is, bewijst ook het opiniestuk van N-VA-Kamerfractieleider Hendrik Vuye. Lees: ‘Waarom een moderne, sociale democratie de nationaliteit soms mag afnemen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content