De Vrienden van Syrië, de voornaamste landen die de Syrische oppositie steunen, hebben in het Qatarese Doha beslist meer hulp aan de rebellen te bieden teneinde de tegenstanders van president Bashar al-Assad het overwicht te doen krijgen vooraleer een vredesconferentie in Genève plaatsvindt. Over het leveren van wapens raakten ze het niet eens. De elf landen - waaronder de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk - lieten weten dat er beslist werd "dringende hulp" te sturen naar de rebellen zodat ze het hoofd kunnen bieden aan "de brutale aanvallen van het regime".

In een communiqué meldden de elf landen na hun bijeenkomst dat "alle militaire hulp in goede banen zal worden geleid" door de Hoge Raad van het Vrije Syrische Leger, de belangrijkste factie van de gewapende oppositie.

Ook "eisen" de Vrienden van Syrië in hun eindresolutie dat Iran en het Libanese Hezbollah "stoppen met zich in het Syrische conflicten te mengen", verklaarde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, om "de internationalisering van het conflict" te vermijden.

Geheime beslissingen

De leider van de diplomatie van Qatar, dat de Syrische oppositie actief steunt, sjeik Hamad ben Jassem Al Thani, bevestigde dat de deelnemers aan de bijeenkomst "geheime beslissingen" hebben genomen om het evenwicht op het terrein omver te werpen. Sjeik Hamad stelde bovendien dat negen deelnemers het eens waren over het verlenen van militaire hulp aan het Vrije Syrische Leger. Welke twee landen tegen waren, zei hij niet.

Bij het Syrische conflict vielen volgens de Verenigde Naties op ruim twee jaar tijd al zowat 93.000 doden. (Belga/INM)

De Vrienden van Syrië, de voornaamste landen die de Syrische oppositie steunen, hebben in het Qatarese Doha beslist meer hulp aan de rebellen te bieden teneinde de tegenstanders van president Bashar al-Assad het overwicht te doen krijgen vooraleer een vredesconferentie in Genève plaatsvindt. Over het leveren van wapens raakten ze het niet eens. De elf landen - waaronder de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk - lieten weten dat er beslist werd "dringende hulp" te sturen naar de rebellen zodat ze het hoofd kunnen bieden aan "de brutale aanvallen van het regime". In een communiqué meldden de elf landen na hun bijeenkomst dat "alle militaire hulp in goede banen zal worden geleid" door de Hoge Raad van het Vrije Syrische Leger, de belangrijkste factie van de gewapende oppositie. Ook "eisen" de Vrienden van Syrië in hun eindresolutie dat Iran en het Libanese Hezbollah "stoppen met zich in het Syrische conflicten te mengen", verklaarde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, om "de internationalisering van het conflict" te vermijden. Geheime beslissingen De leider van de diplomatie van Qatar, dat de Syrische oppositie actief steunt, sjeik Hamad ben Jassem Al Thani, bevestigde dat de deelnemers aan de bijeenkomst "geheime beslissingen" hebben genomen om het evenwicht op het terrein omver te werpen. Sjeik Hamad stelde bovendien dat negen deelnemers het eens waren over het verlenen van militaire hulp aan het Vrije Syrische Leger. Welke twee landen tegen waren, zei hij niet. Bij het Syrische conflict vielen volgens de Verenigde Naties op ruim twee jaar tijd al zowat 93.000 doden. (Belga/INM)