Vreedzame machtsoverdracht in Zambia

Hakainde Hichilema op 16/08/2021 © belga

De Zambiaanse zakenman en oppositieleider Hakainde Hichilema (59) heeft de presidentsverkiezingen in zijn land gewonnen. Aftreden president Lungu erkent zijn nederlaag – een uitzondering in het land.

Hichilema versloeg uittredend president Edgar Lungu, die het land sinds 2015 regeerde, met een voorsprong van bijna één miljoen stemmen, onder meer dankzij de hoge opkomst. De voorbije weken leek het nog alsof de verkiezingen zouden uitdraaien op een nek-aan-nekrace.

De kersverse president had tijdens zijn kiescampagne onder andere beloofd om de slabakkende economie te herstellen. Aftredend president Lungu werd alom bekritiseerd omdat hij het land in grote schulden had gestoken – onder andere bij Chinese schuldeisers – om ambitieuze, flitsende infrastructuurprojecten op te zetten terwijl intussen de inflatie hoog opliep.

Lungu heeft zijn nederlaag intussen toegegeven en Hichilema met zijn overwinning gefeliciteerd. Voor het Zuid-Afrikaanse land is dat geen evidente kwestie. Vooraf liet Lungu reeds optekenen dat hij hoopt dat de vrede in het land standhoudt. Ook had hij te kennen gegeven dat de verkiezingen oneerlijk zouden verlopen, wat door internationale waarnemers werd ontkend.

Partner Content