Vredesonderhandelingen Oekraïne: ‘Er staat veel op het spel’

Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk onderhandelen over een vredesplan voor Oost-Oekraïne. © Reuters

Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk onderhandelen over een vredesplan voor Oost-Oekraïne. De Oekraïense president Petro Porosjenko waarschuwt dat dit de laatste kans is voor een staakt-het-vuren.

Een vredesplan voor Oost-Oekraïne, dat is het doel van de gesprekken in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk zullen rond de tafel zitten in de hoop tot een oplossing te komen voor de burgeroorlog die intussen al aan meer dan 5.300 mensen het leven kostte.

Laatste kans

Vanochtend hebben de leiders van de vier betrokken landen hun aanwezigheid op de vredesgesprekken bevestigd. Naast de Oekraïense president Petro Porosjenko, zullen ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Russisch president Vladimir Poetin, de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en de Franse president François Hollande naar Minsk reizen.

De gesprekken zijn gebaseerd op het 12-punten vredesakkoord dat in september tijdens een eerdere bijeenkomst vastgelegd (en meteen geschonden) werd. Daarnaast komt wellicht ook de toekomstige politieke relatie tussen de regering in Kiev en de separatisten aan bod.

‘Een keerpunt’

Europees Commissaris voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini vertelde aan het Franse persbureau AFP dat er veel op het spel staat. ‘De vredesgesprekken in Minsk zullen een keerpunt zijn, op een goede of op een slechte manier.’

Als er geen akkoord bereikt wordt, dreigt de crisis in het oosten van Oekraïne verder te escaleren. De Oekraïense president Prosjenko liet al weten dat indien de gesprekken op niets uitdraaien en het conflict verder escaleert, hij er niet voor terugdeinst om een staat van beleg (een noodtoestand) aan te kondigen in alle regio’s van het land.

In augustus kwamen Poetin en Porosjenko al eens bijeen in Minsk voor een eerste gespreksronde. Ook in september zaten vertegenwoordigers van de regering in Kiev er samen met pro-Russische separatisten uit Oost-Oekraïne én bereikten ze een akkoord over een staakt-het-vuren. Niet veel later werd die overeenkomst verbroken.

‘Wapens leveren is een optie’

Het verloop van de onderhandelingen is essentieel voor de volgende stap. Zo heeft de Amerikaanse president Barack Obama deze week te kennen gegeven dat hij voorstander is van een militaire tussenkomst in Oekraïne. Tijdens een onderhoud met Angela Merkel zei hij: ‘De mogelijkheid om wapens te leveren is een van de opties waar we naar kijken.’ Daarnaast riep hij ook Poetin op om in te stemmen met een vredesovereenkomst.

Ben Hodges, de bevelhebber van het Amerikaanse leger, heeft intussen al aangekondigd dat het Amerikaanse leger vanaf maart Oekraïense legertroepen zal trainen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content