Vragen rond aankoop nieuwe F-35-vliegtuigen na Amerikaanse twijfels

F-35 © /

In de Kamercommissie Defensie zal minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) volgende week vragen krijgen over de aankoop van F-35-gevechtsvliegtuigen. De chef de Amerikaanse luchtmacht zaaide twijfel over het F-35-programma.

Kamerlid Denis Ducarme (MR) vroeg een spoedbijeenkomst van de parlementscommissie na verklaringen van de chef van de US Air Force, generaal Charles Brown. Die vergeleek de straaljagers met een Ferrari. Daarmee ‘rij je enkel op zondag, niet om elke dag naar het werk te rijden’, klonk het.

Hij leek daarmee aan te geven dat de peperdure F-35’s niet nodig zijn voor alle opdrachten, en dus ontstonden twijfels over de wil van de Amerikanen om door te gaan met de geplande aankoop van 1.763 exemplaren. Brown leek aan te sturen op een minder gesofisticeerd en goedkoper alternatief. Later stuurde de luchtmachtchef de communicatie wat bij door de F-35 de ‘hoeksteen’ van de gevechtscapaciteit te noemen.

Het kon niet verhinderen dat verschillende Belgische parlementsleden zich vragen begonnen te stellen. De Belgische regering heeft immers ook 34 F-35’s besteld bij producent Lockheed Martin, goed voor een contract van ongeveer 3,5 miljard euro. De toestellen moeten de verouderde F-16’s opvolgen.

Partner Content