Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement zegt dat het instorten van de Europese Unie (EU) een 'realistisch scenario' is nu lidstaten steeds meer macht terug eisen. Ook neemt xenofobie binnen de Unie toe en willen steeds meer landen dat grenscontroles opnieuw worden ingevoerd.
'De Europese elite ziet andere dingen en behartigt andere belangen, al is het alleen maar omdat Europa zo'n fijne extra vluchtheuvel is voor uitgerangeerde nationale politici.'

Schulz zegt dat regeringsleiders steeds vaker zelf beslissingen nemen en dat dit te vaak achter gesloten deuren plaatsheeft, meldt de Europese nieuwssite EurActiv.

Schulz: 'Belediging voor fundering EU'

De voorzitter van het Europees Parlement zegt dat een nauwe samenwerking tussen de Europese Commissie en het Parlement belangrijk is. 'Zo laten we zien dat we de Europese gemeenschap verdedigen met vasthoudendheid.'

Schulz wijst op de roep van Frankrijk en Duitsland om grenscontroles weer in te voeren. Volgens hem is dit een belediging voor het vrij verkeer van personen en voor de fundering van de Europese Unie.

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy (CD&V) zei in een toespraak voor het Roemeense parlement dat het vrij verkeer van personen binnen de EU wordt bedreigd door populisme.

Volgens Van Rompuy is het vrij reizen 'een van de belangrijkste verwezenlijkingen van de Europese integratie'. Roemenië is nog niet toegetreden tot de Schengenzone, die vrij reizen garandeert. Nederland is tegen toetreding omdat het land onvoldoende resultaten heeft geboekt bij het bestrijden van corruptie en de georganiseerde misdaad. (Elsevier/Shari Deira/SD)

Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement zegt dat het instorten van de Europese Unie (EU) een 'realistisch scenario' is nu lidstaten steeds meer macht terug eisen. Ook neemt xenofobie binnen de Unie toe en willen steeds meer landen dat grenscontroles opnieuw worden ingevoerd. 'De Europese elite ziet andere dingen en behartigt andere belangen, al is het alleen maar omdat Europa zo'n fijne extra vluchtheuvel is voor uitgerangeerde nationale politici.' Schulz zegt dat regeringsleiders steeds vaker zelf beslissingen nemen en dat dit te vaak achter gesloten deuren plaatsheeft, meldt de Europese nieuwssite EurActiv. Schulz: 'Belediging voor fundering EU' De voorzitter van het Europees Parlement zegt dat een nauwe samenwerking tussen de Europese Commissie en het Parlement belangrijk is. 'Zo laten we zien dat we de Europese gemeenschap verdedigen met vasthoudendheid.' Schulz wijst op de roep van Frankrijk en Duitsland om grenscontroles weer in te voeren. Volgens hem is dit een belediging voor het vrij verkeer van personen en voor de fundering van de Europese Unie. Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy (CD&V) zei in een toespraak voor het Roemeense parlement dat het vrij verkeer van personen binnen de EU wordt bedreigd door populisme. Volgens Van Rompuy is het vrij reizen 'een van de belangrijkste verwezenlijkingen van de Europese integratie'. Roemenië is nog niet toegetreden tot de Schengenzone, die vrij reizen garandeert. Nederland is tegen toetreding omdat het land onvoldoende resultaten heeft geboekt bij het bestrijden van corruptie en de georganiseerde misdaad. (Elsevier/Shari Deira/SD)