Voorzitter Eurogroep zwaar onder vuur na opmerking over ‘drank en vrouwen’

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep © REUTERS

Jeroen Dijsselbloem zei over solidariteit in een Duitse krant ‘dat hij niet heel zijn hele leven geld kan uitgeven aan drank en vrouwen en dan zijn hand kan ophouden.’ Zuid-Europa eist zijn ontslag, maar Dijsselbloem is niet van plan dat te geven.

De afgelopen week vroegen verschillende media zich af of Nederlands minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voorzitter kon blijven van de Eurogroep. Zijn partij, de PvdA, kreeg immers zware klappen in de Tweede Kamerverkiezingen en moest 29 zetels inleveren. Volgens Dijsselbloem zelf was het niet zeker of hij weg zou moeten gaan en was daar al zeker geen sprake van voordat de coalitiebesprekingen afgelopen waren.

‘Hoe sneller hij ontslag neemt, hoe beter’

Matteo Renzi, premier van Italiu0026#xEB;

Met een interview in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft Dijsselbloem zichzelf maandag echter zwaar in de voet geschoten. In het artikel ging hij onder andere in op de solidariteit tussen noordelijke en zuidelijke eurolanden. ‘Als sociaaldemocraat vind ik solidariteit heel belangrijk. Maar wie ze vraagt, heeft ook plichten. Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen om dan bij u mijn hand op te houden. Dat principe geldt op persoonlijk, lokaal, nationaal en evenzeer op Europees vlak’, zei hij.

Dijsselbloem probeerde woensdag de schade te beperken. Hij zei dat hij in het algemeen sprak over solidariteit in de eurozone en niet bepaalde landen bekritiseerde, stelde een woordvoerder van het Nederlandse ministerie. Later volgde de mededeling dat hij ‘het betreurde als sommige er aanstoot aan zouden hebben genomen’, maar dat hij ‘niet van plan is om af te treden’. Een dag eerder had de ontslagnemende minister in het Europees Parlement geweigerd om zijn excuses aan te bieden.

Toen zat het spel, helaas voor de Nederlander, al op de wagen. De Italiaanse sociaaldemocraten, voormalig premier Matteo Renzi op kop, waren meteen beenhard voor Dijsselbloem.’Hoe sneller hij ontslag neemt, hoe beter’, zo reageerde voormalig premier Matteo Renzi op een opmerking van de Nederlander over ‘drank en vrouwen’ in een interview over solidariteit binnen de eurozone. ‘Dijsselbloem heeft de kans gemist om te zwijgen.’

Ook de voorzitter van de Europese socialistische partij (S&D), Sergej Stanishev, nam afstand van zijn uitspraken. ‘Met slechts één zin is Dijsselbloem erin geslaagd vele mensen te beledigen en in diskrediet te brengen en verdeeldheid te zaaien’, aldus de Bulgaar. ‘Het is een echte schande dat een vertegenwoordiger van onze politieke familie de essentie van de waarden van eenheid, respect en solidariteit tegenspreekt.’

Nog kritiek kwam er van de Portugese premier Antonio Costa en eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. ‘Ik zou dit niet gezegd hebben en ik denk dat het niet correct is’, zo reageerde de Deense liberale.

Dijsselbloem wordt ook niet langer gesteund door zijn eigen fractie. ‘Zijn beledigende verklaringen afgelopen maandag in de Frankfurter Algemeine Zeitung in de richting van Zuid-Europese lidstaten in het algemeen en Spanje in het bijzonder zijn onaanvaardbaar en de druppel die voor ons de emmer heeft doen overlopen’, zegt Europees parlementslid en vicevoorzitter van de fractie Kathleen Van Brempt. Het is geen geheim dat de fractie het al jaren moeilijk heeft met de standpunten van Dijsselbloem over het Europese besparingsbeleid, zegt Van Brempt. ‘Het bureau van S&D was daarom heel duidelijk: wij zullen niet treuren om zijn ontslag en gaan er van uit dat hij de eer aan zichzelf houdt en opstapt als voorzitter van de Eurogroep.’

Partner Content