Voorverkiezingen in Kentucky en Oregon: Hillary Clinton wil winnende serie van Bernie Sanders doorbreken

Bernie Sanders © REUTERS

Vannacht gaan voorverkiezingen door in de Amerikaanse staten Kentucky en Oregon. Voor een keer zijn er geen betrouwbare peilingen en zowel Hillary Clinton als Bernie Sanders voorspellen hun eigen winst.

De recentste betrouwbare peiling in Kentucky dateert van maart, toen Hillary Clinton vijf procent voorlag op Bernie Sanders. In de westelijke staat Oregon wordt de ene recente peiling, die Clinton een voorsprong gaf van 15 procent, door de makers zelf in twijfel getrokken.

Het is dus koffiedikkijken.

In Kentucky, een staat die twee maanden geleden bij de Republikeinen door Donald Trump gewonnen werd, hebben de vakbonden zich massaal achter Clinton geschaard. De voorverkiezing staat alleen open voor Democraten wat doorgaans ook eerder Clinton ten goede komt – de onafhankelijken verkiezen Sanders. Zowel Clinton als Sanders hebben uitvoerig campagne gevoerd, veel intenser dan eerder gepland.

In Oregon trekken de makers hun eigen peiling in twijfel omdat er veel onbekende factoren spelen. Ze peilden partijgenoten (omdat de verkiezingen alleen openstaan voor Democraten). Maar de opkomst van Sandersgezinde jongeren valt moeilijk te peilen, en er zijn tienduizenden onafhankelijken die zich voor de verkiezing als Democraat hebben ingeschreven, en die wellicht eerder Sanders zullen verkiezen. Zelfs de peilers zeggen, blijkens de LA Times, dat het resultaat niet te voorspellen is.

Het kamp Clinton had na een goede maand april rekening gehouden met een moeilijke maand mei. Sanders won de voorbije weken in Indiana en West Virginia. Volgende week ziet Washington State er goed uit voor hem.

Het kamp Clinton wil liefst geen vijf nederlagen op rij, en hoopt vandaag in de twee staten op winst.

Boze aanhang

Met het proportioneel systeem in relatief kleine staten brengen de overwinningen Sanders overigens niet veel dichter bij Clinton – wat zijn aanhang frustreert. Dit weekend waren er verhitte taferelen in Nevada, waar Sanders-aanhangers superdelegates opeisten.

Donald Trump speelt al een tijd op die frustratie in, en maant Sanders aan om als onafhankelijke derde aan de presidentsverkiezingen deel te nemen (wat hem goed zou uitkomen).

Op dit ogenblik is de stand bij de Democraten: Clinton heeft 1.716 delegates verdiend, Sanders 1.433. Met superdelegates erbij staat het 2.240 tegen 1.473. Met 2.383 wint Clinton de absolute meerderheid.

In Kentucky staan er 61 Democratische delegates op het spel, in Oregon 74. De enige kans op winst voor Sanders bestaat erin dat hij de komende staten met 65 procent van de stemmen wint, en dat hij vervolgens superdelegates ompraat. Wat hij probeert door te argumenteren dat zijn kansen tegen Donald Trump, volgens peilingen, beter zijn dan die van Hillary.

Bij de Republikeinen wordt alleen in Oregon gekozen. Aangezien er maar één kandidaat over is, is de winnaar voorspelbaar. Volgens de telling van The New York Times staat Trump op 102 delegates van een absolute meerderheid. In Oregon staan er 28 delegates op het spel.

Volg het bij Knack.be. Uit Kentucky kunnen de uitslagen vanaf 1 uur in de Belgische nacht bekend worden. In Oregon is het allicht wachten tot 5 uur. Daar wordt per post gestemd, en zouden rond dan de stemmen geteld zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content