Voorverkiezing in New York: wie is ‘de meest New Yorkse’ kandidaat? En hoe eet je pizza?

Hillary in de metro. Na twee haltes stapte ze weer uit. © REUTERS
Rudi Rotthier

Drie van de vijf presidentskandidaten noemen zichzelf New Yorkers. Maar wie is de beste New Yorker? vroeg The New York Times zich af.

Dinsdag houdt de staat New York presidentiële voorverkiezingen. Doorgaans doen die er niet toe, omdat ze laat in de cyclus van verkiezingen vallen en tegen New York de teerlingen bijna altijd geworpen zijn. Maar dit jaar, met een moeizame strijd van Donald Trump om een meerderheid van Republikeinse delegates te behalen, en met Hillary Clinton die er maar niet in slaagt Bernie Sanders definitief af te schudden, worden deze voorverkiezingen ineens wel relevant, en zelfs meer dan relevant: essentieel.

New Yorkers zijn nogal vol van zichzelf, en dus doen kandidaten er alles aan om zo New Yorks mogelijk te lijken.

Ted Cruz is de uitzondering. Hij hekelde tijdens een presidentieel debat ‘de New Yorkse waarden’ van Trump. De uitval leverde Cruz allicht stemmen op in Iowa, maar in New York (in de stad dan toch) lust men hem rauw. In de Bronx werd hij uitgejouwd.

Hij concentreert zich nu vooral op het platteland van de staat, dat conservatiever is, en dat vaak ook niet zoveel opheeft met de grote stad die zo vol is van zichzelf. Cruz staat een verre derde in alle peilingen van Republikeinen die in de staat afgenomen werden – en New Yorkers vinden het goed zo. Zoals een van de scheldende figuren in de Bronx het in zijn gezicht gooide: “Je kunt je niet-New Yorkse waarden steken waar de zon niet schijnt”.

De tweede in die peilingen is John Kasich, de gouverneur van Ohio. Om miljoenen te verdienen werkte hij bij de intussen failliete Lehman Brothers, maar daar houdt zijn associatie met New York op.

Kasich beging een beginnersfout door zijn pizza op een bord te leggen en te snijden. “Het was heet”, verontschuldigde hij zich naderhand, toen hij toch een poging ondernam om met de vingers te eten.

De New Yorkse cineast Spike Lee vond niet dat hij het passabel had gedaan, maar Kasich wist ten minste dat hij een faux pas had begaan – dat leverde hem ook enige schouderklopjes op.

Wie slikt het best een ‘h’ in?

Kasich en Cruz neemt The New York Times zelfs niet in overweging.

De krant concentreert zich op de resterende drie, Trump bij de Republikeinen en Sanders en Clinton bij de Democraten, die zich alledrie met enige reden New Yorkers kunnen noemen. Hillary Clinton is er vanaf 2000 komen wonen. Trump en Sanders zijn in Brooklyn geboren. Trump is een levenslang New Yorker terwijl Sanders zijn stad “in de steek liet” voor Chicago en later voor Vermont.

De specialist van de New York Times, een jongeman die afleveringen van de hyper-New Yorkse tv-serie Seinfeld uit het hoofd kan reproduceren, beoordeelt de drie per categorie.

Trump eet zijn pizza met mes en vork, wat hem minpunten oplevert, maar Hillary weigerde deze week haar cheesecake voor de camera’s op te eten – wat ook niet geapprecieerd wordt. Sanders verorberde een hotdog op Coney Islands, en morste, zoals het hoort. Hij verwerft in de sectie voeding de beste score.

Sanders heeft ook het beste accent, kort gevolgd door Trump die, zoals in ‘yuge’, de ‘h’ inslikt – de ‘h’ inslikken is een vereiste om erbij te horen in New York. Clinton heeft nooit haar taal aan haar nieuwe heimat aangepast, ze doet zelfs geen poging om haar ‘h’ te negeren.

Trump Tower

Qua verblijf kan niemand tegen Trump op. Hij woont in hartje Manhattan, in de naar hemzelf genoemde Trump Tower, op Fifth Avenue, dichtbij Central Park. Terwijl Sanders vaandelvlucht pleegde, en Hillary een late roeping is, en dan eerder een plattelandsinwijkeling is dan een stedeling.

Op gebied van openbaar vervoer is Hillary het best op de hoogte. Ze probeerde de voorbije week de metro uit, en moest, zoals de gemiddelde reiziger, haar kaart vijf keer over en weer schuiven alvorens de poortjes zich openden. Sanders opperde in een interview dat de metro met jetons werkt. Wat hij deed in de jaren vijftig, toen Sanders hem gebruikte, maar wat hij al sinds het vorige decennium niet meer doet. Trump vliegt over de stad in zijn helikopter.

Clinton was vol lof over de metro, wat de New York Times haar niet kwalijk neemt, maar wat het satirisch programma Saturday Night Live eerder onrealistisch achtte: een echte New Yorker heeft een hekel aan de metro. Clinton stapte trouwens aan de tweede halte al uit.

Trump en Sanders supporteren voor New Yorkse clubs, terwijl Hillary met haar sporthart nog altijd gedeeltelijk in Chicago zit. Hillary scoort dan weer beter op Broadway. Zij ging naar succesmusical Hamilton kijken toen die nog off-Broadway speelde.

Qua attitude is het nipt. Clinton hanteert een perfect stoïcijns ik-heb-het-allemaal gezien. Trumps ik-heb-het-allemaal-gedaan past perfect aan de toog van een bar, maar de Times geeft een lichte voorkeur aan Sanders, zijn verrompeld uitzicht in combinatie met grote ideeënM, en liedjes van Simon & Garfunkel. Sanders staat voor de New Yorkse dromer.

Een totaalwinnaar geeft de krant niet. New Yorkers moeten maar zelf oordelen wat ze belangrijk vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content