Voorstanders Schotse onafhankelijkheid voor eerst op voorsprong

Alex Salmond © Image Globe

Voor het eerst geven in een peiling meer Schotten aan voor de onafhankelijkheid te zijn, dan tegen. Hoewel klein, doet dat verschil de spanning stijgen in aanloop naar het referendum over de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.

In een peiling die zondag wordt gepubliceerd staan de voorstanders van de Schotse onafhankelijkheid voor het eerst op kop. Volgens de peiling van YouGov/Sunday Time zou het ja-kamp, dat pleit voor onafhankelijkheid, 51 procent van de stemmen behalen, terwijl het neen-kamp op slechts 49 procent blijft steken.

Hoewel het verschil tussen voor- en tegenstanders nog binnen de foutenmarge valt, stuwen de resultaten de suspens in de aanloop naar het referendum op 18 september naar ongekende hoogten en geven ze de linkse Scottish National Party (SNP) van de Schotse premier Alex Salmond een reële kans op winst.

5 miljoen Schotten stemmen

Een maand geleden gaf een peiling van YouGov nog een score van 61 procent aan de tegenstanders van de Schotse onafhankelijkheid. Het ja-kamp kreeg toen slechts 39 procent van de stemmen toebedeeld.

Hoewel deze peiling een sterker Yes-kamp voorspellen, is er ook een peiling gepubliceerd die het tegendeel zegt, aldus VRT. Zekerheid krijgen de Schotten en de Britten op 18 september. Ongeveer 5 miljoen inwoners van Schotland mogen dan tijdens de volksraadpleging hun stem uitbrengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content