Voorproefster Hitler getuigt: ‘Elke hap kon de laatste zijn’

Adolf Hitler © Wikimedia
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

‘Hoewel ik Hitler nooit heb ontmoet, riskeerde ik mijn leven dagelijks voor hem’, getuigt de 96-jarige Margot Wölk. Als voorproefster moest ze het eten van de führer testen, om te bewijzen dat het niet vergiftigd was.

De 96-jarige Margot Wölk is het enige overlevende lid van Hitlers ‘voorproefteam’. Na een leven in de schijnwerpers vertelde ze deze week haar verhaal aan de Duitse televisie. Al plaatsen enkele historici wel vraagtekens bij de gebeurtenissen.

Elke keer Margot Wölk een hap voedsel in haar mond stak, was ze zich erg bewust dat het haar laatste levende minuten konden zijn. Wölk was namelijk als 25-jarige een van de vrouwen die het voedsel dat de Duitse nazileider Adolf Hitler kreeg, moest voorproeven. De testers stonden garant dat de maaltijd niet vergiftigd was.

Vegetariër

“Hilter zelf heb ik nooit ontmoet, al riskeerde ik mijn leven dagelijks voor hem”, vertelde de nu 96-jarige Wölk afgelopen week in een televisie-interview. Na jarenlang in stilte te hebben geleefd, onthulde de vrouw vorig jaar dat de führer als vegetariër door het leven ging. Tijdens haar laatste televisieoptreden op het Berlijnse kanaal RBB deed ze meer details uit de doeken over haar bestaan als proever.

“Keer op keer gingen we door een hel. Zo huilden sommige dames na het proeven. Van opluchting wel te verstaan, omdat ze nog in leven waren.”

Aanranding

Wölk, zelf geen aanhanger van het nazisme, werd onder dwang een voedseltester. Nadat ze noodgedwongen haar gebombardeerde appartement in Berlijn moest verlaten, zocht ze toevlucht bij haar moeder in Parsz in Polen. De burgemeester zette haar op de lijst als voorproever en daar was geen ontkomen aan, vertelt ze. Elke ochtend werden ze opgehaald met de bus en onder toezicht van gewapende soldaten moesten ze het voedsel testen.

De vrouwen waren niet alleen bang voor vergiftiging, zo werd Wölk tijdens een nacht verkracht door een Duitse SS-officier, schrijft The Telegraph.

Wanneer het Rode Leger Polen binnenviel was Wölk de enige voedtester die het overleefde. Haar collega’s werden vermoedelijk doodgeschoten. Wölk werd geholpen door een soldaat, die voor haar een plekje regelde op de trein van Goebbels richting Berlijn.

Twijfels bij historici

Hoewel de getuigenis van de vrouw erg aannemelijk klinkt, plaatst de Duitse krant Die Welt vraagtekens bij het verhaal. De beveiliging van Hitler was zo goed geregeld dat voorproevers in principe overbodig waren, klinkt het. De Duitse leider volgde een erg streng dieet en had eigen koks in dienst. De keuken lag bovendien in een beschermde zone van de bunker, waar slecht een beperkt aantal mensen binnen konden.

Volgens de historicus Henrik Eberle zouden voorproevers ook niet altijd nuttig zijn geweest omdat zij het voedsel op dezelfde dag aten als Hitler. Een gif dat pas op langere termijn werkt, zou zo niet aan de oppervlakte komen.

Volgens Die Welt kan het wél zijn dat Wölk werd wijsgemaakt dat ze een voorproefster was van Hitler.

Partner Content