Voormalige first lady Ivoorkust krijgt 20 jaar cel

Simone Gbagbo, voormalig first lady van Ivoorkust. © AFP

De voormalige first lady van Ivoorkust, Simone Gbagbo, is veroordeeld tot 20 jaar cel omwille van haar rol in de bloedige onrust in het land die aan duizenden mensen het leven kostte. Haar echtgenoot moet zich verantwoorden voor het ICC in Den Haag.

Simone Gbagbo, de gewezen first lady van Ivoorkust, is tot een gevangenisstraf van 20 jaar veroordeeld voor de rol die ze gespeeld heeft bij de bloedige onrust die vier jaar geleden aan duizenden mensen het leven heeft gekost.

Het verdict van de rechtbank in Abidjan kwam er na een beraadslaging van negen uur, zo meldt de Franse zender RFI.

Verkiezingen

De feiten vonden plaats tussen december 2010 en april 2011, tijdens de machtsstrijd na de verkiezingen in Ivoorkust. Laurent Gbagbo, de echtgenoot van Simone Gbagbo, had de verkiezingsstrijd tegen Alassane Ouattara verloren, maar weigerde af te treden. Daarop braken rellen uit tussen de aanhangers van beide kandidaten. Het geweld heeft het leven gekost aan naar schatting 3.000 mensen.

De 65-jarige Simone Gbabgo heeft de veiligheid van het land ondergraven, zo oordeelde rechter Tahirou Dembéle. Laurent Gbagbo werd in april 2011 opgepakt en zal zich moeten verantwoorden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content