Simone Gbagbo, de gewezen first lady van Ivoorkust, is tot een gevangenisstraf van 20 jaar veroordeeld voor de rol die ze gespeeld heeft bij de bloedige onrust die vier jaar geleden aan duizenden mensen het leven heeft gekost.

Het verdict van de rechtbank in Abidjan kwam er na een beraadslaging van negen uur, zo meldt de Franse zender RFI.

Verkiezingen

De feiten vonden plaats tussen december 2010 en april 2011, tijdens de machtsstrijd na de verkiezingen in Ivoorkust. Laurent Gbagbo, de echtgenoot van Simone Gbagbo, had de verkiezingsstrijd tegen Alassane Ouattara verloren, maar weigerde af te treden. Daarop braken rellen uit tussen de aanhangers van beide kandidaten. Het geweld heeft het leven gekost aan naar schatting 3.000 mensen.

De 65-jarige Simone Gbabgo heeft de veiligheid van het land ondergraven, zo oordeelde rechter Tahirou Dembéle. Laurent Gbagbo werd in april 2011 opgepakt en zal zich moeten verantwoorden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. (Belga/WB)

Simone Gbagbo, de gewezen first lady van Ivoorkust, is tot een gevangenisstraf van 20 jaar veroordeeld voor de rol die ze gespeeld heeft bij de bloedige onrust die vier jaar geleden aan duizenden mensen het leven heeft gekost. Het verdict van de rechtbank in Abidjan kwam er na een beraadslaging van negen uur, zo meldt de Franse zender RFI. De feiten vonden plaats tussen december 2010 en april 2011, tijdens de machtsstrijd na de verkiezingen in Ivoorkust. Laurent Gbagbo, de echtgenoot van Simone Gbagbo, had de verkiezingsstrijd tegen Alassane Ouattara verloren, maar weigerde af te treden. Daarop braken rellen uit tussen de aanhangers van beide kandidaten. Het geweld heeft het leven gekost aan naar schatting 3.000 mensen. De 65-jarige Simone Gbabgo heeft de veiligheid van het land ondergraven, zo oordeelde rechter Tahirou Dembéle. Laurent Gbagbo werd in april 2011 opgepakt en zal zich moeten verantwoorden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. (Belga/WB)