De Amerikaanse miljardair en gewezen presidentskandidaat Ross Perot is dinsdag op 89-jarige leeftijd in Dallas overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie gemeld aan Amerikaanse media.

De doodsoorzaak werd niet bekendgemaakt door de familie. De krant Dallas Morning News meldt wel dat er vijf maanden geleden leukemie bij Perot werd vastgesteld.

In Europa is Perot in de eerste plaats bekend omdat hij als onafhankelijke kandidaat zowel in 1992 als in 1996 een gooi deed naar het Amerikaans presidentschap. Vooral in 1992 speelde hij een opvallende rol, door 19 procent van de stemmen binnen te halen. Dat was de hoogste score voor een onafhankelijk kandidaat sinds Theodore Roosevelt in 1912.

Omdat hij in geen enkele staat als winnaar uit de bus kwam, slaagde Perot er evenwel niet in om kiesmannen binnen te halen. De Democratische kandidaat Bill Clinton won uiteindelijk de verkiezingsstrijd, vóór George H.W. Bush.

De Republikeinse kandidaat verklaarde later dat de deelname van Perot hem wellicht de overwinning heeft gekost. In 1996 deed de Texaan een nieuwe poging om in het Witte Huis te geraken, maar toen moest hij het stellen met een score 8 procent.

Perot had voordien in de VS al naam gemaakt als zakenman. Hij begon zijn carrière in de jaren vijftig als vertegenwoordiger van het computerbedrijf IBM. In 1962 richtte hij zijn eigen bedrijf op: Electronic Data Systems (EDS), dat in 1984 voor bijna 2,6 miljard dollar verkocht werd aan General Motors. In 1988 richtte hij ook het bedrijf Perot Systems op, dat in 2009 voor 3,9 miljard dollar verkocht werd aan Dell.

Het Amerikaanse zakenmagazine Forbes schat het vermogen van Perot, die vader is van vijf kinderen, op 4,1 miljard dollar.

De Amerikaanse miljardair en gewezen presidentskandidaat Ross Perot is dinsdag op 89-jarige leeftijd in Dallas overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie gemeld aan Amerikaanse media.De doodsoorzaak werd niet bekendgemaakt door de familie. De krant Dallas Morning News meldt wel dat er vijf maanden geleden leukemie bij Perot werd vastgesteld. In Europa is Perot in de eerste plaats bekend omdat hij als onafhankelijke kandidaat zowel in 1992 als in 1996 een gooi deed naar het Amerikaans presidentschap. Vooral in 1992 speelde hij een opvallende rol, door 19 procent van de stemmen binnen te halen. Dat was de hoogste score voor een onafhankelijk kandidaat sinds Theodore Roosevelt in 1912. Omdat hij in geen enkele staat als winnaar uit de bus kwam, slaagde Perot er evenwel niet in om kiesmannen binnen te halen. De Democratische kandidaat Bill Clinton won uiteindelijk de verkiezingsstrijd, vóór George H.W. Bush. De Republikeinse kandidaat verklaarde later dat de deelname van Perot hem wellicht de overwinning heeft gekost. In 1996 deed de Texaan een nieuwe poging om in het Witte Huis te geraken, maar toen moest hij het stellen met een score 8 procent. Perot had voordien in de VS al naam gemaakt als zakenman. Hij begon zijn carrière in de jaren vijftig als vertegenwoordiger van het computerbedrijf IBM. In 1962 richtte hij zijn eigen bedrijf op: Electronic Data Systems (EDS), dat in 1984 voor bijna 2,6 miljard dollar verkocht werd aan General Motors. In 1988 richtte hij ook het bedrijf Perot Systems op, dat in 2009 voor 3,9 miljard dollar verkocht werd aan Dell. Het Amerikaanse zakenmagazine Forbes schat het vermogen van Perot, die vader is van vijf kinderen, op 4,1 miljard dollar.