Voormalig Trump-adviseur Bannon wil nu toch getuigen voor parlementscommissie

Steve Bannon © REUTERS

Steve Bannon, een vertrouweling en voormalig adviseur van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, is nu toch bereid om te getuigen voor de parlementscommissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt. Dat heeft zijn advocaat laten weten in een brief aan de commissie.

Bannon weigerde tot nu toe om te getuigen en documenten te bezorgen. Hij riep het recht in van presidenten om bepaalde documenten en gesprekken vertrouwelijk te houden, het zogeheten ‘executive privilege’. De parlementscommissie en de openbare aanklagers zijn van mening dat die claim van vertrouwelijkheid niet opweegt tegen een parlementaire dagvaarding, en hebben Bannon daarvoor voor de rechter gedaagd (normaal op 18 juli).  Maar Bannon wil nu dus toch getuigen. Zoe Lofgren, een Democratisch parlementslid uit Californië dat deel uitmaakt van de parlementscommissie, heeft op de Amerikaanse zender CNN bevestigd dat de advocaat van Bannon dat in een brief heeft laten weten.

Volgens de advocaat heeft Donald Trump aan Bannon laten weten dat hij dat ‘executive privilege’ laat vallen.  ‘Toen je de eerste dagvaarding kreeg om te getuigen en documenten te overhandigen, riep ik het ‘executive privilege’ in’, zo schrijft Trump in een brief aan Bannon. ‘Maar ik heb gezien hoe oneerlijk jij en anderen zijn behandeld, hoe jullie grote sommen hebben moeten uitgeven aan advocaten, en ik heb de trauma’s gezien die jullie moeten ondergaan uit liefde voor jullie land en uit respect voor de president’, klinkt het in de brief die CNN kon lezen. ‘Daarom, als je een akkoord bereikt over een datum en een plaats voor je getuigenis, zal ik het ‘executive privilege’ voor je laten vallen, zodat je waarheidsgetrouw en eerlijk kan getuigen.’

De oud-president maakte zich druk om de in zijn ogen eenzijdige en vooringenomen manier van werken van de onderzoekscommissie. Bannon zou daar tegenwicht aan kunnen geven met zijn getuigenis. De advocaat van Bannon, Bob Costello, schrijft in zijn brief aan de parlementscommissie dat Bannon ’trouw blijft aan zijn overtuigingen, maar dat de omstandigheden veranderd zijn’. Daarom is Bannon ‘bereid om te getuigen, en verkiest hij om dat te doen’. 

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de rechtszaak. De parlementscommissie, die bestaat uit zeven Democraten en twee Republikeinen, onderzoekt al maanden wat de rol en de verantwoordelijkheid van Donald Trump is met betrekking tot de aanval van zijn aanhangers op het Amerikaanse Congres. Bij de bestorming van het Capitool stierven vier mensen. De commissie zei eerder Bannon als een belangrijke getuige te zien, onder meer omdat hij waarschuwde dat op 6 januari de ‘hel gaat losbreken’.  De parlementaire commissie gaat deze week verder met de ondervragingen.

Volgens Lofgren willen de onderzoekers dan meer te weten komen over de banden tussen militante groeperingen die bij de bestorming betrokken waren en regeringsofficials, mogelijk ook toenmalig president Trump.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content