De Mexicaanse president Peña Nieto werd eind november opgevolgd door Andres Manuel Lopez Obrador. Bij de openingszitting van het proces-El Chapo midden november werd zijn naam al eens genoemd, samen met dat van zijn voorganger Felipe Calderon.

De getuigenis over het smeergeld komt van Alex Cifuntes, een Colombiaans drugshandelaar die samenwerkte met Guzman vanaf 2007 tot aan zijn arrestatie in 2013. Cifuntes heeft nu zijn medewerking verleend aan de Amerikaanse justitie.

Op het proces dinsdag in New York bevestigde hij dat er smeergeld is betaald aan Nieto. Zijn advocaat Jeffrey Lichtman vroeg of het om 100 miljoen dollar ging, maar dat bedrag kon de getuige niet bevestigen. Het verklaart volgens zijn advocaat alvast waarom Guzman niet ondergedoken leefde.

Het smeergeld zou aan Nieto zijn overhandigd door Comadre Maria, in oktober 2012, kort voor zijn aantreden als president, aldus de advocaat van Cifuntes. Daarnaast zou ook het drugskartel Beltran Leyva - rivalen van het Sinaloa-kartel van El Chapo - smeergeld aan de president hebben betaald om hen te beschermen.

El Chapo zou met de handel van cocaïne en heroïne naar de VS naar schatting miljarden hebben verdiend. Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor zo'n drieduizend moorden. De man riskeert levenslang.

De Mexicaanse president Peña Nieto werd eind november opgevolgd door Andres Manuel Lopez Obrador. Bij de openingszitting van het proces-El Chapo midden november werd zijn naam al eens genoemd, samen met dat van zijn voorganger Felipe Calderon. De getuigenis over het smeergeld komt van Alex Cifuntes, een Colombiaans drugshandelaar die samenwerkte met Guzman vanaf 2007 tot aan zijn arrestatie in 2013. Cifuntes heeft nu zijn medewerking verleend aan de Amerikaanse justitie. Op het proces dinsdag in New York bevestigde hij dat er smeergeld is betaald aan Nieto. Zijn advocaat Jeffrey Lichtman vroeg of het om 100 miljoen dollar ging, maar dat bedrag kon de getuige niet bevestigen. Het verklaart volgens zijn advocaat alvast waarom Guzman niet ondergedoken leefde. Het smeergeld zou aan Nieto zijn overhandigd door Comadre Maria, in oktober 2012, kort voor zijn aantreden als president, aldus de advocaat van Cifuntes. Daarnaast zou ook het drugskartel Beltran Leyva - rivalen van het Sinaloa-kartel van El Chapo - smeergeld aan de president hebben betaald om hen te beschermen. El Chapo zou met de handel van cocaïne en heroïne naar de VS naar schatting miljarden hebben verdiend. Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor zo'n drieduizend moorden. De man riskeert levenslang.