Voormalig Frans president Valéry Giscard d’Estaing overleden

Valéry Giscard d'Estaing © Reuters

De voormalige Franse president Valéry Giscard d’Estaing is woensdagavond overleden. Dat meldt de Franse radiozender Europe 1. Volgens de familie overleed hij aan de gevolgen van covid-19, meldt het Franse persagentschap AFP. De twintigste president van de Franse republiek werd 94 jaar oud.

Giscard d’Estaing overleed woensdagavond ‘omringd door zijn familie’ in zijn residentie in Authon, vernam het Franse persagentschap AFP. Hij zou overleden zijn aan de gevolgen van covid-19, meldt de familie.

Giscard d’Estaing sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Midden vorige maand lag hij enkele dagen in een ziekenhuis in Tours met hartproblemen. In september werd hij even opgenomen in een ziekenhuis in Parijs, toen met een lichte infectie op de longen.

D’Estaing was met voorsprong de oudste nog levende president van Frankrijk. Zijn opvolger François Mitterand overleed al in 1996, diens opvolger Jacques Chirac stierf vorig jaar.

Onder het centrumrechtse presidentschap van Giscard d’Estaing waaide een frisse wind door Frankrijk. Zo werd echtscheiding met wederzijdse instemming ingevoerd, kwam er een abortuswetgeving en werd de wettelijke kiesleeftijd verlaagd tot 18 jaar. ‘GVE’ gold ook als een van de architecten van de Europese eenwording.

Maar het presidentschap van d’Estaing werd ook overschaduwd door enkele schandalen. De affaire rond de diamanten die hij kreeg van de Centraal-Afrikaanse dictator Jean-Bedel Bokassa op het einde van zijn legislatuur zou hem bijvoorbeeld nog jarenlang achtervolgen. In mei opende het gerecht nog een onderzoek naar Giscard d’Estaing nadat een Duitse journaliste klacht had ingediende over vermeende handtastelijkheden tijdens een interview in 2018. De ex-president zou meermaals haar achterwerk hebben aangeraakt. Giscard d’Estaing ontkende die beschuldiging.

Valéry Giscard d’Estaing was president van 1974 tot 1981.

Macron: ‘Zijn beleid heeft Frankrijk getransformeerd’

De Franse president Emmanuel Macron brengt hulde aan de voormalige president Valéry Giscard d’Estaing. Zijn zevenjarig beleid ‘heeft Frankrijk getransformeerd’, laat Macron weten in een communiqué.

‘De richtingen die hij aan Frankrijk heeft gegeven gidsen onze stappen nog vandaag. Dienaar van de staat, man van politieke vooruitgang en vrijheid, zijn dood is een moment van rouw voor de Franse natie’, zegt Macron in een communiqué dat in de nacht van woensdag op donderdag is verspreid door het Elysée.

Eerder reageerden ook twee andere voormalige Franse presidenten op het overlijden van Valéry Giscard d’Estaing. Frankrijk verliest ‘een staatsman die de keuze maakte voor de openheid van de wereld’, liet François Hollande weten. ‘VGE’ was een ‘resoluut Europese man die niet altijd goed begrepen werd’, aldus de socialist.

Volgens Nicolas Sarkozy, de voorganger van Hollande, bracht Giscard d’Estaing ‘eer toe aan de Frankrijk’. ‘Het was een man voor wie ik bewondering had en met wie ik altijd graag in debat ging’, aldus de Republikeinse ex-president.

In eigen land reageerde onder meer CD&V-voorzitter Joachim Coens al op het overlijden van Giscard d’Estaing. ‘De man van de bijna grondwet voor Europa. RIP Président Valéry Giscard d’Estaing’, tweette hij.

Volgens Waals viceminister-president Willy Borsus verliest Frankrijk ‘een president die enorm heeft gewogen op de geschiedenis van de republiek’. ‘Van ‘Giscard’ zal ik zijn gehechtheid aan het Frankrijk dat hij zo incarneerde, zijn Europese engagement en zijn wil om te hervormen onthouden’, aldus Borsus in een tweet.

Partner Content