Voormalig EU-commissaris weigerde ‘veel te hoge’ overgangsvergoeding

Voormalig eurocomissaris Antonio Tajani © Belga

Antonio Tajani, vice-voorzitter van de Europese Commissie onder José Manuel Barroso heeft na zijn ontslag als eurocommissaris in 2014 een ‘overgangsvergoeding’ van zo’n 13.000 euro per maand geweigerd. ‘Veel te veel,’ zegt hij over die vergoeding tegenover het Duitse Zeit. Zestien andere eurcommissarissen, waaronder Karel De Gucht, ontvangen wel al twee jaar zo’n riante premie.

Zestien voormalige eurocommissarissen, waaronder Karel De Gucht, krijgen nog steeds een riante premie, terwijl ze al twee jaar geen commissaris meer zijn en al een andere job hebben. Die premie is bedoeld om belangenvermenging te vermijden als politici na hun functie als commissaris meteen in de privésector aan de slag zouden gaan. Volgens Karel De Gucht is er niks verkeerd met systeem, en bestaat het al 50 jaar.

José Manuel Barosso
José Manuel Barosso© AFP

Toch vinden niet alle eurocommissarissen die vergoeding even fair. Antonio Tajani, die ook in 2014 ontslag nam, weigerde de vergoeding integraal – zo zegt hij aan de Duitse krant Zeit. ‘Ik schreef Barroso in september 2014 aan en zei hem dat ik het geld opgaf. Ik zou drie jaar lang 13.000 euro per maand gekregen hebben, een totaal van ongeveer een half miljoen. Dat is veel te veel!’ zo vertelt Tajani.

‘Europa zit in een economische crisis, en veel burgers komen er slechter van af dan voor de crisis. Als politicus kan ik zulke hogen overgangsvergoedingen niet aanvaarden. We moeten solidariteit met het volk tonen,’ aldus de voormalige eurocommissaris.

‘Waarden zitten fout’

Over de eurocommisarissen die het geld wel aannemen, wil hij geen oordeel vellen. ‘Het is niet verboden om dat te doen. Het is niet de schuld van de voormalige commissarissen. De waarden zitten gewoon fout.’ Het vergoedingensysteem moet volgens Tajani dan ook danig op de schop. ‘Politici die afstand willen creëren van Brussel na hun vertrek bij de Commissie moeten de overgangspremier krijgen. Maar als ze terug aan het werk gaan in een zwaar betaalde positie of een job dicht bij de EU, dan moet de vergoeding stopgezet worden.’

(SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content