Voormalig campagneleider Trump moet zich aangeven voor samenzwering tegen de VS

30/10/17 om 13:18 - Bijgewerkt om 18:22

Paul Manafort, de gewezen campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump, is maandag officieel aangeklaagd in het onderzoek naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen. Ook Rick Gates - een gewezen zakenpartner van Manafort - en George Papadopoulos - een ex-adviseur van Trump - zijn maandag aangeklaagd. Papadopoulos heeft al toegegeven dat hij gelogen heeft tegen de federale recherche FBI.

Voormalig campagneleider Trump moet zich aangeven voor samenzwering tegen de VS

© REUTERS

Het onderzoek naar de banden tussen president Donald Trump en Rusland heeft geleid tot een eerste echte wapenfeit. Paul Manafort, de voormalige campagneleider van Trump heeft zich vandaag aangegeven bij de FBI op verdenking van een twaalftal zaken.

Manafort wordt vervolgd voor samenzwering tegen de Verenigde Staten, samenzwering met het oog op witwaspraktijken en omdat hij het contact met een buitenlandse agent niet heeft aangegeven en daarover onder ede heeft gelogen. Bovendien zijn er nog een zevental andere aanklachten omdat Manafort buitenlandse bankrekeningen niet zou hebben aangegeven.

De in totaal twaalf aanklachten tegen Manafort en Gates hebben evenwel geen betrekking op de kern van de zaak, namelijk concrete inmenging vanuit Rusland tijdens de verkiezingscampagne. Ook duidelijke linken met Trump worden niet aangetoond. Ze worden wel aangeklaagd voor enkele financiële inbreuken. De twee hebben zich maandag in Washington aangemeld bij de FBI en zullen later op dag nog voor een federale rechtbank moeten verschijnen.

De aanklachten gaan terug tot 2006, maar hebben ook betrekking op witwaspraktijken die vorig jaar nog hebben plaatsgevonden. De feiten hebben in de eerste plaats te maken met lobbywerk van Manaforts bedrijven in het Oekraïne van de intussen afgetreden Russischgezinde president Viktor Janoekovitsj.

De derde aanklacht richt zicht tegen George Papadopoulos, die tijdens de campagne Trump adviseerde voor diens buitenlandbeleid. Papadopoulos heeft al toegegeven dat hij contact had met een professor die banden had met Rusland. Er zou gesproken zijn over informatie die schandelijk kon zijn voor de Democratische kandidate Hillary Clinton.

Papadopoulos bekende nu dat hij bij eerdere ondervragingen van de FBI gelogen had over het tijdstip van die ontmoetingen. Eerder had Papadopoulos aan de FBI verteld dat die ontmoeting plaatsvond voordat hij adviseur werd in het campagneteam. Maar Papadopuolos kon maandag niets anders dan toegeven dat het gesprek er pas kwam nadat hij al tot Trumps team was toegetreden. Hij zou van een hooggeplaatste campagnemedewerker de opdracht gegekregen hebben om daarvoor 'indien het haalbaar is' een reis naar Rusland te maken.

Ook Rick Gates, een voormalige zakenpartner van Manafort, moet zich aangeven bij de autoriteiten. Volgens The New York Times is Gates' naam te vinden op bedrijfsdocumenten die Manafort linken aan betalingen van Oost-Europese zakenlui.

Eerder dit jaar voerde de FBI al een huiszoeking uit bij Manafort, die verdacht wordt van witwassen en belastingfraude. Het nieuws van zijn arrestatie is sowieso geen verrassing. Afgelopen weekend al lekte uit dat de speciale aanklager Robert Mueller, die het onderzoek leidt, voldoende bezwarende elementen had om voor het eerst een grote naam uit de entourage van Trump te arresteren. Ook toen al viel de naam van Manafort als een van de mogelijkheden.

Ook als de aanklacht tegen Manafort en Gates weinig blootlegt over banden tussen de Trump-campagne en het Kremlin, is de arrestatie van groot strategisch belang voor het wer van Mueller, die een mandaat gekregen heeft zijn onderzoek zo breed mogelijk uit te voeren. Manafort heeft immers erg veel informatie over de werking van de Trump-campagne. Als Manafort officieel wordt aangeklaagd, bestaat de kans dat hij bezwarende informatie over de president overhandigt in ruil voor een lichtere vervolging.

Amerikaans president Donald Trump reageerde ondertussen op Twitter dat de aanklachten tegen Manafort dateren uit de tijd dat hij nog niet bij Trump aan de slag was. Bovendien vraagt de president zich af waarom er geen onderzoek wordt gedaan naar de banden tussen Hillary Clinton en Rusland.

Onze partners