De voormalige president van Brazilië Luiz Inácio Lula da Silva (71) is door de rechtbank in Curitiba veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en 6 maanden voor corruptie en witwassen.

Lula, Braziliaans president van 2003 tot 2010, werd veroordeeld omdat hij het bouwconcern OAS een renovatie ter waarde van 3,7 miljoen real (ongeveer 1 miljoen euro) gratis liet uitvoeren in zijn appartement in de kuststad Guarujá. Als wederdienst zorgde hij ervoor dat het parastatale olieconcern Petrobras enkele contracten afsloot met het bedrijf.

Beroep

Lula heeft de beschuldigingen steeds ontkend en zegt zelfs niet de eigenaar te zijn van het bewuste appartement.

De oud-president gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank in Curitiba en is daardoor voorlopig nog op vrije voeten. Als de beslissing in beroep wordt bevestigd, zal Lula niet kunnen deelnemen aan de presidentsverkiezingen in 2018.

Op kop

In de peilingen voor die verkiezingen staat hij voorlopig met grote voorsprong op kop.

Tegen Lula lopen overigens nog vier andere gerechtelijke procedures wegens corruptie.

De voormalige president van Brazilië Luiz Inácio Lula da Silva (71) is door de rechtbank in Curitiba veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en 6 maanden voor corruptie en witwassen.Lula, Braziliaans president van 2003 tot 2010, werd veroordeeld omdat hij het bouwconcern OAS een renovatie ter waarde van 3,7 miljoen real (ongeveer 1 miljoen euro) gratis liet uitvoeren in zijn appartement in de kuststad Guarujá. Als wederdienst zorgde hij ervoor dat het parastatale olieconcern Petrobras enkele contracten afsloot met het bedrijf. Lula heeft de beschuldigingen steeds ontkend en zegt zelfs niet de eigenaar te zijn van het bewuste appartement. De oud-president gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank in Curitiba en is daardoor voorlopig nog op vrije voeten. Als de beslissing in beroep wordt bevestigd, zal Lula niet kunnen deelnemen aan de presidentsverkiezingen in 2018. In de peilingen voor die verkiezingen staat hij voorlopig met grote voorsprong op kop. Tegen Lula lopen overigens nog vier andere gerechtelijke procedures wegens corruptie.