Voormalig bondskanselier Merkel krijgt Grootkruis in Orde van Verdienste

Frank-Walter Steinmeier en Angela Merkel © Gett

Voormalig Duits bondskanselier Angela Merkel heeft het Grootkruis in de Orde van Verdienste gekregen, die hoogst mogelijke onderscheiding in Duitsland. Ze kreeg die uit handen van president Frank-Walter Steinmeier. Hij noemde haar een ‘ongekende politica’, die Duitsland met succes door vele crises heeft geloodst.

Merkel is de derde oud-bondskanselier die de eer te beurt valt. Enkel Konrad Adenauer en Helmut Kohl (beiden ook CDU) gingen haar voor. Boven het Grootkruis in de Orde van Verdienste staat alleen deze speciale uitvoering van het Grootkruis, dat elke bondspresident automatisch ontvangt bij zijn aantreden. Anders wordt het alleen toegekend aan buitenlandse staatshoofden.

Merkel was van 2005 tot 2021 bondskanselier van Duitsland. ‘Zestien jaar lang hebt u Duitsland gediend, met ambitie, met wijsheid, met passie’, zei Steinmeier. ‘Zestien lange jaren hebt u gewerkt aan vrijheid en democratie, voor ons land en het welzijn van zijn bevolking. Onvermoeibaar en soms tot het uiterste van uw fysieke kracht.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content